Свържете се с нас

Новини

ИЗВЪНРЕДНО! Нов удар в „Кауфланд“! Тарикат преметна телеком с 10 бона

Published

on

Офис на телеком в „Кауфланд“ Монтана беше ударен със сумата от 10 000 лева. За поредния куриозен случай в хипермаркета съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

След грандизоната измама, извършена едва преди два месеца, пореден тарикат успешно преметна касиерка. Този път случката се разиграва в офис на телеком, в който се осъществяват и спортни залагания.

Хитрият запалянко заблудил 26-годишната касиерка, като тя въвела залог от негово име на стойност 10 000 лева. Тарикатът не е превел парите, но залогът му останал валиден. По случая е образувано досъдебно производство.

В началото на май около 450 000 лв. от оборота на хипермаркет в Монтана бяха задигнати от нагъл престъпник.

Между 9 и 10 ч. в четвъртък мъжът, преоблечен като охранител, влязъл в „Кауфланд“ и поискал седмичния оборот. Служителите му го дали. Едва малко по-късно станало ясно, че магазинът всъщност е обран.

Продължете с четенето

Новини

Проф. Аргирова посочи с точност до дни кога ще дойде пикът на заразата COVID-19 у нас

Published

on

„Не съм виждал тази имитация. Цялата работа не е в извършването на теста, а в неговата интерпретация“. Това заяви в ефира на Нова тв. проф. Радка Аргирова, член на Медицински съвет към МС, във връзка с нова измама в интернет, в която анонимни търговци продават тестове за COVID-19.

„Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела, на тях им трябва време да се образуват. Ако вчера си се заразил, не може днес да имаш антитела. Не знам тези тестове до каква степен дават верен резултат. На бързите тестове може да се доверяваме с известна договорка за интерпретация“, изрази мнение проф. Аргирова.

Проф. Аргирова каза още, че алгоритъмът за масовия скрининг е написан и е вече в компютъра ѝ. „Там е написано какъв вид лица могат да бъдат изследвани – например такива с грипоподобни симптоми. Може да има антитела, когато е прекарана инфекция преди 6-7 дена“, обясни още тя. Членът на Медицинския съвет към МС заяви, че не знае нищо по отношение на влиянието на нурофен върху COVID-19.

„Не мога да кажа със сигурност, но до колкото разбирам, хлорохинът няма ясен ефект“, добави тя. Експертът изрази мнение, че изработването на ваксина срещу коронавирус ще отнеме повече от година, година и половина. Пикът ще дойде в първите дни на месец май, смята специалистът.

Продължете с четенето

Новини

Проф. Младен Григоров категоричен: Няма място за паника от COVID-19, всички да пият…

Published

on

Колективното безумие около коронавируса заплашва да вземе големи размери по света и у нас.

Какво се случва в България след откритите официално 7 случая, има ли място за паника и как се справя Националния щаб досега, какви превантивни мерки да вземем – по тези въпроси интервю пред „Труд“ даде доайенът на кардиологията у нас проф. Младен Григоров. – От два месеца заради коронавируса светът е в състояние, което някои с право наричат паника, истерия и масова психоза.

В България от няколко дни официално вече има 6 случая на заразени – какво мислите за всичко, което се случва около тази пандемия, проф. Григоров? – Не съм епидемиолог или инфекционист, но като лекар и като гражданин ще ви отговоря, доколкото мога. Място за паника категорично няма. Вирус като вирус.

Да припомня, че в последните години по неизвестни за мен причини ни споходиха и ги преживяхме: луда крава, свински грип, птичи грип, тежкия респираторен синдром, ебола, да не говорим за болестите от ветеринарната медицина, където въпросът за разлика от този при хората, се решава лесно – избиват се животните и по този начин се ограничава инфекцията, което при хората естествено не може да стане.

– Така е, но при този вирус различното е, че заразата идва много бързо и лесно, затова хората са много притеснени и е логично те да искат да чуят нещо обнадеждаващо. – Сигурен съм, че човечеството ще преживее и този вирус, колкото и да е неприятен. Най-вече с неизвестностите около произхода му, около това, че няма ваксина. Някои казват, че няма лечение, но аз не зная да има вирус, към който да има причинно лечение.

Ние лекуваме симптомите на всички вирусни заболявания. Другото, което ме обнадеждава, това е, че както при всяка епидемия, а в случая явно става дума за пандемия, тя има свойството след като стигне някакъв връх, сама да започне да се ограничава. – За Китай ли намеквате?

– Да, както виждаме, в Китай, откъдето започна всичко, във вторник съобщиха, че в Шанхай – град, който е с 30 милиона население, имало само 20 нови случая за деня и нито един смъртен, което е огромно постижение. И което, разбира се, се дължи на невероятната организация, наложена от китайската държава, за което им свалям шапка. – Президентът Си Дзинпин беше в Ухан, градът, откъдето започна епидемията, и заяви, че всичко е овладяно.

Но в днешното време на глобализация пренасянето на вируси от единия до другия край на света е абсолютно възможно и лесно. В социалните мрежи има всякакви коментари, включително и въпросът не приличаме ли на жертва на някакъв социален експеримент? Вие вярвате ли на този мит?

– Това е конспиративна теория, наричам го хипотеза. След като икономиката е свързана с политиката – някои го смятат за възможно. Всичко това са хипотези, в случая става дума за някой, който трябва да притежава подобно оръжие… Но вижте, получава се нещо подобно като с атомното оръжие. Ние го ругаехме, ругаем го и ще го ругаем… Убеден съм, че човечеството съществува и заради атомното оръжие.

По простата причина, че всеки го е страх да го използва. И по тази причина, глобалните войни, които сполетяха миналия век – Първата и Втората – доведоха до десетки милиони жертви. Днес се случват локални сблъсъци, има оръжия за масово поразяване. Но казвам всичко това именно заради сравнението, което ви казах преди малко. Защото една от версиите на конспиративните теории е, че става дума за биологично оръжие.

– И как ще отговорите, ако ви попитат дали с този коронавирус не тестват по някакъв начин как ще реагират големи общности и групи в ситуацията, в която се планира голяма заплаха?

– Пак казвам, че това никак не изглежда да е така, но бих отговорил с въпрос: а този, който би тествал такова нещо, какво му гарантира, че няма да се стовари и върху неговата глава? Да приемем, че пускаш една атомна бомба върху държавата Х, но защо ще го правиш, като най-малкото няма да се се предпазиш от радиоактивния облак. Тоест, пак ще загинеш, но след няколко месеца. Горе-долу и тук е същото.

Използваш такова вирусно оръжие, но сигурен ли си, че това няма да опре и до теб? При тази глобализация, която нанесе много вреди на човечеството в друг аспект, коронавирусът също е една от тези вреди. – Колко страшно е това заболяване, професоре?

– В медицината има едно правило: здравеопазването се оценява по две неща – смъртност и брой хоспитализации. В случая, където и да било, с изключение на Китай и отчасти сега в Италия, нито имаме някаква зашеметяваща или голяма смъртност – тя върви някъде около 3,5 максимум 4%, което е горе-долу като големите грипни епидемии и значително по-малко от сърдечно-съдовите заболявания – от инсултите, инфарктите, тежката сърдечна недостатъчност, които ни спохождат всеки ден. Второ, доколкото зная, става дума за атипична пневмония, която причинява смъртта.

И то от типа на т. нар. интерстициална пневмония. – Бихте ли обяснили какво означава това? – Докато обикновената пневмония – тази, която срещаме всеки ден, образува инфилтратор в белия дроб на основата на възпаление в него, което засяга бронхоалвеоларния апарат, в случая имаме засягане на алвеоло-капилярната мембрана.

Т. е. границата между алвеолата и капиляра точно там, където преминава кислорода между тях. Това е големият проблем. Блокирайки преминаването на кислорода между алвеолата и капиляра, се получава тежка дихателна недостатъчност. Затова епидемиолозите предупреждават основателно да обръщаме внимание на две неща: първо, на температурата, тъй като става дума за възпаление (а то се придружава с възпаление и температурата е защитна реакция на организма срещу бактерии, вируси в случая – коронавирус), и, второ, говорят за затруднения при дишането.

И когато се блокира тази алвеола от капилярната мембрана, кислородът много трудно преминава в кръвта, което това води до тежките последици. В Китай разбрах, че половината от тези, които са починали, са били хипертоници, но не хипертонията е причината.

– А коя е причината, проф. Григоров, и защо? – Причината са заболяванията, до които води хипертонията. Те обикновено са със сериозни последици: сърдечна недостатъчност, исхимична болест на сърцето или тежки ритъмно-проводни нарушения, като и хронична бъбречна недостатъчност. Когато хипертонията е предизвикала такива сърдечни заболявания, наслагването на вируса с т. нар. интерстициална пневмония рязко влошава дишането и оттам се получава фаталният изход.

– Може ли да кажем, че коронавирусът спада към особено опасните заболявания и инфекции или не? – Без да съм епидемиолог, не смятам, че това е така. Опасните са съвсем други и човечеството вече ги е преживяло като чумата и др. При особено опасните инфекции смъртността е многократно по-голяма.

Едно от доказателствата за особено опасните инфекции е, че те поразяват всички – и здрави, и болни. В случая говорим за поразявания върху хора от третата възраст. И то не толкова заради възрастта, а заради това, че според СЗО те имат обикновено от 3 до 6 болести. И когато една от тях е от въпросните, които споменах, а към бях бих добавил и диабета, на тази основа инфекцията става опасна.

В никакъв случай не може да се говори, че коронавирусът е особено опасен, защото има доказателства извън нас, че много от хората го прекарват на крак, без да знаят, че са се разболели. – Едно потресаващо писмо на италиански лекар от Бергамо подейства на много хора:

„На война сме, коронавирусът е много по-заразен от грипа, а усложненията по-чести“ – написа той преди дни. В писмото му има ужасяващ разказ за ситуацията в Италия и всъщност той опровергава тези, които казват, че вирусът не е толкова опасен. – Не съм чел писмото, но пак ще кажа, че в медицината има твърдо установени критерии за нещо много опасно. Те са два, единият е смъртността и инвалидизацията – т. е. промяната на качеството на живот. В случая смъртността, както се съобщава досега, е под 4 на сто – говоря за света.

Слава Богу, досега у нас и на Балканския полуостров няма смъртни случаи – заразените в нашия район са само около 100 общо. При това положение място за трагедия няма. Второ, при тези, които го прекарат и оздравеят, не са описани никакви инвалидизации – няма промяна в качеството на живота им. Като кардиолог пак повтарям – например, като преживееш един инсулт, това рязко променя качеството на живота ти, при инфаркт – също. Досега не съм чул и прочел за последици след преживян коронавирус.

– Според вас трябва ли да се ограничават всички публични прояви? – Естествено, че при една епидемия, а в случая става дума за пандемия, т. е. за засягане на цялото човечество – някъде повече, някъде по-малко, водещи са епидемиологичните мерки. Според мен, нашата страна досега се справя успешно, и то много успешно.

Ако всичко това, което се съобщава е вярно, а ние нямаме основания да смятаме, че то не е вярно, нещата са под контрол. С две забележки, които според мен като лекар, смятам че би било хубаво да се направят. – Кажете тези ваши забележки, те може би са предложения – така ли да ви разбирам?

– Да. Не налагам това мое мнение, но смятам, че здравното министерство е добре да изиска информация колко пневмонии има в момента в 400-те болниците в България и колко от тях са атипични, т. е. с дихателна недостатъчност. Точно на тези болни да се вземат проби, за да се установи дали са причинени от въпросния вирус или не. И точно на тях да се направят съответните тестове. Те може би са няколко десетки, а това ще е по-евтино и по-показателно. То ще даде, според мен, доста по-точна представа за състоянието на проблема в нашата страна. Намирам го и за по-сигурно, отколкото проверките по границите, които все пак също вършат работа.

Тезата обаче, която смятам за нереалистична, е, че справянето в епидемиологичен аспект с проблема щяло да бъде стрес тест за нашата здравна система. – Защо смятате, че не е така? – Според мен, това е, меко казано, несъстоятелно, защото става дума за една вирусна инфекция, която е много малка част от нашето здравеопазване.

И тя засега няма масово разпространение и дано да няма. Големите проблеми на нашето здравеопазване сме ги дъвкали много пъти, те са ясни. Един от тях е високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания и го казвам не като кардиолог. Ако там успеем да намалим смъртността от 68%, както е досега, на 50 или дори на 30%, както е в някои доста напреднали страни, това наистина ще е много важен тест.

– Какви съвети бихте дали за предпазване от коронавируса – маски, лична хигиена – какво е най-важното? – Естествено, хигиенните навици са от огромно значение. Миенето на ръцете е задължително, дали са 20 или 30 пъти… колкото трябва. По отношение на маските, мненията са различни. За сега преобладава мнението, че те повече предпазват да не заразим други, ако сме болни, отколкото себе си. Ако някой ти кихне в лицето, с маската ще предпазиш устата и носа, но не и очите. Това е въздушно-капкова инфекция.

Добри са многопластовите маски, но практически те не се намират. Вероятно, при всяка една инфекция е важно и количеството на инфектирания материал, т. е. този, който евентуално ще те инфектира. Казвам го образно – едно е ако те атакуват 100 вируса от един тип – например 100 коронавируси, друго е, ако те атакуват 100 000. Дали ще е с кихане или с пипане, това е от значение. Най-важното след хигиенните мерки е за тези, които имат хронични заболявания и са в третата възраст – при тях предпазните мерки трябва да са многократно по-големи. – Какво препоръчвате на възрастните хора, които са най-застрашени? – Най-важното е да ограничат излизанията си и да не попадат сред големи колективи от хора. Освен това казвам на всички: Купувайте си и пийте витамин С и Д. Разбира се, витамин С го има във всички плодове и зеленчуци, но добавянето на още – до 1 грам на ден, не е за пренебрегване. Витамин Д, например по 5 капки на ден върши добра работа – аз също ги ползвам. Те вършат работа, укрепват имунитета. Витамините са полезни и за всички с хронични болести, с диабет също. – Каква оценка давате на Националния щаб по коронавируса?

– Давам висока оценка и по данните които съобщават, за сега се справят отлично. Казват, че този вирус при висока температура не живеел, но такива температури ще има сигурно чак през юни месец. Дано да не се разпростира, защото има и песимисти, които пък казват, че високата температура не означава това, а други пък твърдят, че този вирус сигурно ще се влачи още поне година…

източник: 365novini.com

Продължете с четенето

Новини

Пир по време на чума: Горивата у нас поевтиняха драстично!

Published

on

Сривът на котировките на петрола на международните пазари най-сетне се отразява и на тотемите на българските бензиностанции. По данни на специализираната страница Fuelo бензинът вече се продава за 1,98 лв. за литър, дизелът за 2,01 лв., а газта по 0,90 лв, пише money.bg.

Така за един месец цената на масовия бензин А-95 спада с 10 процента. За същия период бенчмарковия сорт брент изтри над 50 процента от стойността си на борсите, с толкова спадна и руският сорт урал.

Стойността на петрола формира около 40 процента от цената на литър гориво. Дизелът е поевтинял средно с 11,5 процента, а LPG – с 8,16 процента. За същия период доларът поскъпва с 1,1% спрямо лева.

Цифрите ни дават основание да очакваме продължаващо поевтиняване на горивата, особено на фона на значителния спад в търсенето, причинено от епидемията. Публикувания от Европейската комисия бюлетин показва, че към 16 март т.г. в България литър бензин без данъци и такси струва с 10% над средното за Европейския съюз.

У нас той е по-евтин само в сравнение с четири страни – Ирландия, Кипър, Малта и Испания. В съседните Румъния и Гърция 1 000 л. бензин струват €458 и €501, съответно, а у нас – €520.

Дизелът се продава със 7,2% по-скъпо, спрямо средното за ЕС, като струва €551 за 1 000 л., при €571 в Румъния и €597 в Гърция. Тъй като акцизните ставки у нас са ниски, цените с данъци в България са сред най-ниските в ЕС – само в Люксембург е по-евтино. Спрямо средните за съюза, цените на бензина са със 7,5% по-евтини от средното, а на дизела – с 8,1%.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини2 месеца ago

Проф. Аргирова посочи с точност до дни кога ще дойде пикът на заразата COVID-19 у нас

„Не съм виждал тази имитация. Цялата работа не е в извършването на теста, а в неговата интерпретация“. Това заяви в...

Новини2 месеца ago

Проф. Младен Григоров категоричен: Няма място за паника от COVID-19, всички да пият…

Колективното безумие около коронавируса заплашва да вземе големи размери по света и у нас. Какво се случва в България след...

Новини2 месеца ago

Пир по време на чума: Горивата у нас поевтиняха драстично!

Сривът на котировките на петрола на международните пазари най-сетне се отразява и на тотемите на българските бензиностанции. По данни на...

Новини2 месеца ago

Eдин oт нaй-гoлeмитe paбoтoдaтeли в Бългapия cпиpa дeйнocттa cи

„Язaĸи“ cпиpa paбoтaтa нa зaвoдитe cи в Димитpoвгpaд, Cливeн и Ямбoл пpeз cлeдвaщитe 11 дни, ĸaтo тe тpябвa дa oтвopят...

Новини2 месеца ago

Ген. Мутафийски шокира всички с режима си! В 2 през нощта той…

„Има много хора, които ми пращат мейли и аз им отговарям, когато мога. Имам странен режим и ставам в 2-3...

Новини2 месеца ago

Ето кой ще натрупа тлъсти пачки по време на ужаса от COVID-19

Борсовите индекси падат свободно, компаниите са изпаднали в големи затруднения. Икономическото въздействие на пандемията от коронавируса, което вече е огромно,...

Новини2 месеца ago

Премиерът Борисов съобщи: 4,5 млрд. лв. капитализира правителството за бизнеса, дават безлихвени кредити на хората в принудителен отпуск

Министерският съвет съобщава икономическите мерки за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19. Националният оперативен щаб разкрива...

Новини2 месеца ago

Риана дари $5 милиона за борбата с COVID-19

Преди около седмица стана ясно, че Райън Рейнолдс и съпругата му Блейк Лайвли са дарили един милион долара за кухни...

Новини2 месеца ago

Шабан Шаулич предрекъл смъртта си на чаша сливовица

Измина една година от свирепата катастрофа, в която Краля на сръбската музика Шабан Шаулич изгуби живота си. Въпреки че смъртта...

Новини2 месеца ago

Излезе списък с най-безполезните лекарства, спрете да си давате парите за тях –

Фармацевтичната индустрия е една от най-процъфтяващите за нашето време. Непрекъснато от телевизионния екран ни заливат реклами на нови и нови...

Новини2 месеца ago

Защо не бива да се спи с крака към вратата и още 4 забрани

Много от тези неща не са само суеверия, а имат и напълно научна обосновка. Повечето хора изобщо не се замислят...

Новини2 месеца ago

Сподели с всички! Ето я чудодейната напитка от 1940, която изхвърля всички отрови от тялото! Без пари е!

Стенли Бъроуз създаде вълшебна напитка, с която да се справите с излишните килограми. Тайната – с нея ще изхвърлите 8...

Новини2 месеца ago

Шефът на ВМА: 220 вече са заразените, има и още 2 тревожни новини, които изискват фанатични мерки

Броят на заразените с COVID-19 у нас вече е 220. Това разкри шефът на Кризисния щаб за борба с коронавирус...

Новини2 месеца ago

Арестуваха Владимир Каролев!

Икономистът Владимир Каролев е арестуван. Това написа самият той във Фейсбук. „Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от...

Новини2 месеца ago

НОВА ЗАРАЗА В КИТАЙ: Един човек е починал от хантавирус, започват с мерките

Междувременно общият брой на заразените с коронавируса COVID-19 достигна 81 171 Жител на китайската провинция Юнан е починал, докато се...

Новини2 месеца ago

Заразата уби здрав мъж на 34 години – спортист и непушач

Като гръм от ясно небе дойде новината в Италия, че млад мъж на 34 години, без предишни заболявания, е станал...

Новини2 месеца ago

Ето какво ще се случи около Великден и Гергьовден с коронавирус, математик зарадва всички с прогнозата си! –

Математикът и преподавател Петър Фотев направи гореща прогноза за развитието на коронавируса у нас. Той предвижда общо 911 заразени и...

Новини2 месеца ago

Извънредно: Нови случаи на COVID-19 в България!Заразени и в Стара Загора

Установени са 16 нови положителни проби , с което заболелите на територията стават общо 218.Според щаба това са неокончателни резултати,...

Новини2 месеца ago

Шествието на смъртта в Испания, над 500 са умрели само за 24 часа, правят морга в дворец

За последното денонощие от коронавирус в Испания са починали над 500 души, съобщиха от здравното министерство на страната. Броят на...

Новини2 месеца ago

Проф. Воденичаров посочи домашно средство, което като Троянски кон разрушава коронавируса отвътре

Безопасната дистанция спрямо другите, която ни спасява от заразяване с коронавирус, е 2 метра. Това показват последните изследвания, разкри ръководителят...

Реклама

Trending

error: Content is protected !!