Свържете се с нас

Новини

Ортопед посочи първия симптом на подаграта, обясни как се лекува

Published

on

Д-р Иван Узунов е специалист ортопед в София с над 25 години опит. Извършва диагностика и лечение на пациенти c ортопедични заболявания – счупвания, артрози, болки в ставите, навяхвания, възпалителни и дегенеративни състояния и дp. 

Завършва Медицински университет- Стара Загора през 1991 г. специалност “Ортопедия и травматология” придобива през 1996 г. Завършва следдипломно обучение по Здравен мениджмънт през 2003 г.

Преминал е допълнителни квалификации през 2007 г. по ендопротезиране на големи стави, Гърция. Участвал е в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

– Д-р Узунов, споделяте, че през последните години се наблюдава подмладяване на някои болести, в това число и на подаграта. Освен това, оказва се, че тя днес има ново, нетипично “лице”. Как се е променило това заболяване?

– Това е много интересна тема. Имах един случай, който ми направи фрапантно впечатление. Преди десет-дванадесет години, от една немска фондация ми бяха дали под формата на дарения и помощи кашон с лекарства за подагра, които да раздам на пациенти. Докато изтече срокът им на годност, през кабинета ми бяха минали двама-трима пациенти с подагра. Тоест, заболяването беше много рядко срещано. Докато през последните години почти няма седмица, в която да не са идвали поне четири-пет пациента с това заболяване. 

Другото, което много се промени, е по отношение на класическата картина на болестта. Преди типичният пациент с подагра беше мъж (от 10 пациенти – 7-8 бяха мъже), с наднормено тегло, който прекалява с месото, с алкохола и т.н. А болестта стартираше от палеца на крака. 

През последните години от 10 пациенти, 7-8 са жени и то – вегетарианки! Обсъждайки с тях причините за този парадокс, стигнахме до извода, че проблемът се корени в промяната в храненето – в структурата на храните, които приемаме. Голямата опасност вече са богатите на пурини вещества от клетките, които предизвикват натоварване на организма, промяна в метаболизма и производството на пикочна киселина. А това са генномодифицираните храни, на първо място – соята. През последните години, хората, които идват при нас с кризи, не са след употребата на месо, а след прием на храни със соя, леща, боб. Тези бобови растения са генномодифицирани, създадени с цел бързо да съзряват и са богати на ядра.

Д-р Иван Узунов

– Казахте, че преди класическата картина на подаграта е започвала с възпаление на големия пръст на крака. Сега променил ли се е начинът, по който дебютира болестта?

– Сега подаграта започва много често с  отоци и зачервявания по ръцете и оформяне на конгломерати от кристали на пикочна киселина, така наречените подагрозни тофи, по гърба, дланите, лактите, раменните стави, коленете, глезените. Вече не са толкова чести, дори бих казал, рядко срещани са случаите със засягане на първо място на палеца на крака. Доста се промени и самата клинична картина. Хубавото обаче е, че хората четат, и то много. Идват дори с предварително направени изследвания, които доказват техните опасения.

– Кога се налага оперативно лечение при подаграта?

– По принцип вече има достатъчно добри лекарства за корекция нивото на пикочната киселина в кръвта. Но, когато тези кристали вече са се отложили под формата на големи конгломерати или причиняват механични затруднения в движението на ставите, тогава се налага оперативното им отстраняване. Най-лошият вариант е когато се инфектират – пациентите идват с картина на общо възпаление, мястото е топло, дори горещо и тези конгломерати вече са се трансформирали в гнойна материя. Тогава се налага да бъдат отстранени по хирургичен път, защото с медикаменти не може да се повлияе процесът. Затова, не трябва да се чака и да се стига до такива състояния, а своевременно да се потърси помощ. 

И другото, което е изключително важно и трябва да се подчертае, е, че подаграта, сама по себе си, като болка в ставите и механични затруднения, не е основният проблем. Комбинацията от подагра, високи нива на липиди в кръвта и особено наличието на диабет – така нареченият метаболитен синдром, е основен рисков фактор, особено при мъжете, за последващи усложнения като инфаркти и инсулти, които вече са животозастрашаващи състояния. Подагрозните кризи, с болки в ставите и възпаления са неприятни, но не са опасни за живота откъм последващи усложнения. През последните години е доказано, че една от честите причини млади, на пръв поглед здрави мъже, с настъпили инсулти и инфаркти, е точно комбинацията от високи липиди в кръвта и високи нива на пикочната киселина.

– Когато говорим за подмладяването на болестите, днес от проблеми със ставите страдат все по-млади хора. Кои са заболяванията, които най-често водят до необходимост от ендопротезиране?

– Според статистиката с напредване продължителността на живота едни от най-честите заболявания, които се развиват в последните декади от живота на човека, това са артрозните заболявания и така наречените дегенеративни болести, вследствие на износване на големите стави на тялото. Като статистически е доказано, че на първо място стои гонартрозата (износването на колянната става), след нея е коксартрозата (износването на тазобедрената става). При по-тежките и по-напредналите стадии, когато вече има увреда на носещите хрущялни повърхностни, това налага тяхното оперативно лечение и замяната им с метални керамични импланти, така нареченото ендопротезиране или поставяне на изкуствени стави. Основната причина за дегенерацията на ставния хрущял това са продължителните натоварвания, преживени травми или счупвания в по-ранна възраст. Така, че най-често засегнатите стави са колянната и тазобедрената става.

– Как по-точно артрозата разрушава ставата? Какви процеси са характерни за ранната и късната артроза?

– Артрозата засяга хиалинния хрущял, който покрива тази част на костите на крайниците, които са разположени вътре в ставата. Неговата основна функция е да осигури плавни движения и равномерно триене между вътреставните плоскости на големите кости. Когато при младите хора хрущялът е запазен, тези движения са плавни, безболезнени и се извършват гладко. Но след преживяна травма или вътреставно счупване – това са най-тежките случаи, при някои заболявания на самия хрущял и съединителната тъкан (такива са различните видове артрити) или просто с напредването на възрастта, се стига до износване на големите стави. Освен това някои хора имат наследствено предразположение – самият хрущял при тях е по-лесно раним, по-бързо се износва и дори при нормални ежедневни натоварвания след 40-годишна възраст вече започва доста по-бързото им износване.

Върху тези ставни повърхности в началото се получават леки ерозии и пукнатини 

Постепенно този хрущял започва в дълбочина да ерозира и в най-тежките стадии се разрушава напълно, разкриват се костните повърхности и започва директният контакт кост в кост от двете страни на ставата. И понеже там са разположени рецепторите за болка, всяко движение започва да става силно болезнено, причинява дискомфорт и затруднява нормалните ежедневни дейности и самообслужването на пациентите. Тогава вече на дневен ред идва оперативното лечение и заместването на увредените стави с импланти, с изкуствени стави.

– Колко дълго може да се отложи ендопротезирането? Кои методи от вашата практика се справят най-добре с тази задача? 

– По принцип, всеки случай е много индивидуален. Трябва да вземем предвид моментното състояние на пациента, да се анализира как изглеждат тези увреди, които вече са настъпили, на рентгенови снимки, на ядрено магнитен резонанс. Трябва да се направи комплексна оценка. Има една 4-степенна квалификация на увредите на хрущяла. Когато са в начален, първи стадий, смята се, че може да се повлияят и с медикаменти, които се приемат през устата – противовъзпалителни, хондропротектори (лекарства, които опазват ставния хрущял). Когато се премине вече към втора-трета степен, на дневен ред идват така наречените миниинвазивни оперативни интервенции. Тоест, отстраняване с миниинвазивни операции на откъснатите парчета от хрущяла, заглаждане на повърхностите и поставяне вътреставно, инжекционно на медикаменти, които подобряват храненето на хрущяла и действат като лубрикант, тоест грубо казано, като смазка, за да може да се движи по-плавно и гладко ставата. 

Те не могат да предизвикат израстване на нова хрущялна тъкан, но спират процеса на този етап, на който е достигнато настоящето износване. При някои хора това е напълно достатъчно: болката изчезва и се стопира по-нататъшното увреждане на ставата. Така осигуряваме на пациента един светъл период от няколко години – пет, шест, десет… А това не е никак малко. Когато обаче, увредите са доста напреднали, тогава единственото средство за избор е заместването на ставата.

На пазара има много лекарства, хранителни добавки, които се предлагат едва ли не като панацея, но те биха могли да помогнат в ранните стадии на износване на хрущяла. Когато вече нещата са доста напреднали, за съжаление, няма такова средство, което може да предизвика отново възстановяване на хрущялната тъкан, тъй като тези клетки не се делят в тялото ни и човешкият организъм не може да изгради самостоятелно нова хрущялна тъкан, която да покрие възникналия дефект.

– Прилагате нов метод, с който може да се избегне ендопротезирането, селективна остеоиндукция. При кои пациенти може да се приложи?

– Селективната остеоиндукция е показана при пациенти, страдащи от асептична некроза на главата на бедрената кост и фрактури на шийката на бедрената кост. Именно това са и едни от най-честите причини за ранно ендопротезиране. Първо, искам да подчертая, че всеки метод е много добър, когато бъде приложен с точни индикации и след прецизна преценка, дали ще бъде ефикасен. Този метод може да бъде приложен при втора и трета степен на увредена хрущялна тъкан, когато все още една значителна част от ставния хрущял е запазена, увредените зони не са твърде големи и може да се разчита, че ще се предизвика запазването им. Ако всички тези условия са спазени, осигуряваме един светъл период от няколко години на безболезнено движение и спиране напредването на дегенеративните процеси в засегнатите стави.

– Какво представлява самата селективна остеоиндукция?

– Селективната остеоиндукция е иновативен оперативен метод, чрез който до голяма степен се предотвратява бъдещо ендопротезиране на тазобедрената става. Прилагаме няколко метода, които се провеждат основно в три стъпки – изготвяне на биологичен продукт от периферна кръв на пациента, поставяне на специален фенестриран имплант (фиксация на фрактурата) и накрая – инжектиране на биологичния продукт. По принцип, всички тези методи са основани на така наречената плазмотерапия. Представлява вземане на определено количество кръв от пациента, която се обработва със специални апарати, до получаването на концентрат от клетки, богати на растежни фактори. 

След това има различни схеми, в зависимост от тежестта на увредата, по които този концентрат от клетки се въвежда инжекционно в увредената зона. По този начин се отключват възстановителните регенеративни възможности на организма. В най-тежките случаи е възможно да се извлекат тези клетки не от периферната кръв на пациента, а от костен мозък, който се взема от крилото на тазовите кости. Но това се прави по-рядко и е високоспециализирана дейност. Смята се, че там има запазени така наречените плурипотентни стволови клетки. Някои от тях могат да се ориентират диференцирано в хрущялни и да покрият дефекта, който е настъпил в ставния хрущял. Това са най-високият клас нови технологии, които се използват за лечение на травми при най-добрите спортисти, като Роналдо, Меси, Рафаел Надал. Той имаше такива проблеми с коленете и се смята, че точно с този метод са го спасили. Преди няколко години Надал беше пред отказване от активна спортна кариера, но сега се състезава в много добра форма. Така че, това което се прилага от най-добрите специалисти и при най-големите имена в спорта, ние се стремим да го направим достъпно и за нашите пациенти.

– Днес, както и преди време, 20% от всички оперирани пациенти се оплакват от нестабилна походка, недостатъчно огъване на коляното при изкачване и слизане например по стълби. Други имат проблем с усещането за чуждо тяло. Съвременните ендопротези решават ли тези проблеми?

– По принцип, смея да кажа, че това е един от най-бързо развиващи се дялове от медицината изобщо, най-вече от имплантологията. Най-развитата част от нея са ставните импланти. Науката, която ги разработва, се развива много бурно, постоянно се въвеждат нови материали, нови керамични композитни материали, които дават възможност да се изработват все по-щадящи импланти, които са максимално близко до физиологичната форма и движение на човешкото тяло. От друга страна, максимално могат да бъдат приети от организма и рискът от отхвърляне на импланта вече с всяка следваща година се минимизира. Вече нямаме случаи на непоносимост или на отхвърляне на импланта. Отново ще дам един пример от тениса. Преди няколко седмици имахме за първи път такъв случай с Анди Мъри – състезател, който спечели Уимбълдън. Поставиха му изкуствена тазобедрена става и след няколко месеца отново се завърна в елита на световния тенис. Показателен факт за това, че съвременните технологии могат да направят човека независим и тези заболявания да бъдат напълно преодолими.

Милена ВАСИЛЕВА

Продължете с четенето

Новини

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

Published

on

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата.

Блудствените действия са извършени на пет пъти в периода от декември 2020 г. до 26 януари 2021 г.

16-годишен блудства с 8-годишно дете

За да прикрие гнусните си действия мъжът е заплашвал детето. Момиченцето е било подложено на брутално изнудване и системен психологически тормоз. Всичко това се случва преди да изтекат 5 години от други посегателства над деца. За това извергът вече е бил осъждан и е лежал в затвора.

Според държавното обвинение всичко това е изключително опасен за обществото рецидив.

Продължете с четенето

Новини

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Published

on

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна кухня и двор, където да живее. Собственикът на кравефермата, търсеща хора, обясни, че се работи 8 часа на ден. Работата се върши основно от машини, пише Трафик нюз бг.

Въпреки инвестираните евросредства от над 2 милиона лева, фермата не функционира на пълен капацитет почти година – нямало кой да работи.

„Хората се плашат, като чуят за животни. Мислят си, че трябва да се работи с лопатата, с копача, както беше преди години. Но съвсем не е така. Всичко е механизирано”, коментира той и се оплака, че хората си взимат парите и напускат без дори да кажат.

Анастас показва основните задължения с надеждата да привлече кандидати. За всеки кравар най-тежко е чистенето на обора. „Това не е едновремешното отглеждане на животни. Чистенето става много бързо и лесно. С едно натискане на копче, без лопата, без нищо”, каза той пред Нова.

Храненето и доенето също са механизирани, а за комфорта на животните се грижи пак машина – чесало. Не е нужно работещият да е специалист, а да има желание, да е дисциплиниран и да обича животните. Ако не намерят работници от България, Анастас ще търси от чужбина.

Жителите на Столетово обаче се съмняват в обявата и заплатата. Не искат и да идват чужденци. Кандидати за работа в кравефермата продължават да се търсят.

Продължете с четенето

Новини

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Published

on

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.
Консумацията на пилешко в Америка се е увеличила с 30 процента през последните 20 години, и в унисон с това е необходимо по-голямо производство.

Конкуренцията на пазара е голяма, така че компаниите искат да намалят цената на пиле, за да дадат отговор на останалите производители. Това ще успее, ако успеят да намерят евтина работна ръка.

В превод, всички компании наемат работници, които уринират по себе си, не ядат, не пият – нямат почивки!

„Хората уринират по себе си, защото не им е позволено да използват тоалетната“, каза Педро, бивш служител в компанията „Tyson“, предава Telegraf .rs .

На базата на доклад на САЩ на „Oxfam“, работниците в заводите имат една почивка от половин час, която не е достатъчна за всички нужди. Постоянно са под натиск да работят по-бързо и по-интензивно и често се случва и да уринират по себе си, защото не стигат да отидат до тоалетна.

Или не трябва … Работата е малко платена, и всеки работник получава по-малко от 10 долара на час.

„Винаги се усмихвам, когато ще чуя лозунга“ Ние се грижим за вашето пиле“, каза бившият работник Албиус Латор. Дали човешкото достойнство струва като едно парче пиле?

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини2 месеца ago

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата. Блудствените действия са извършени на пет...

Новини2 месеца ago

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна...

Новини2 месеца ago

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.Консумацията на пилешко...

Новини2 месеца ago

Всяка вечер син катери стена на болница, за да бди над болната си майка

Трогателна история от Палестина развълнува светаМлад мъж всяка вечер посещавал своята болна от коронавирус майка , изкачвайки се до перваза на нейната болнична стая в...

Новини2 месеца ago

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е Снимка: borbabg.com. Минералната...

Новини2 месеца ago

На прага на оцеляването: Баба и внуче спят до късно, за да се хранят два пъти дневно

Баба и внучето ѝ живеят на прага на оцеляването. По стечение на обстоятествата, жената е принудена да се грижи сама...

Новини2 месеца ago

Васил Божков бесен на Румен Радев: Пълен провал си, върни ми парите!

Bacил Бoжĸoв нeгoдyвa, чe Бoйĸo Бopиcoв вce oщe e нa влacт!Oлигapxът Bacил Бoжĸoв, ĸoйтo ce yĸpивa в Дyбaй oт нaчaлнитe...

Новини2 месеца ago

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: Доц. Татяна Буруджиева сезира Комисията за правата на човека в ЕК заради делата на „разстроената“ Нинова

„Аз съм атакувана в качеството си на политолог. В иска са посочени две мои интервюта пред пловдивски медии. Доста се...

Новини2 месеца ago

Проф. Витанов с лоша прогноза: Ако продължаваме така, скоро ще имаме над 1500 заразени с COVID-19 на ден

За думите на ген. Мутафчийски, че ни остават три седмици, проф. Витанов заяви, че следващата е третата и ще доближим...

Новини2 месеца ago

От днес по 50 лв. на пенсионерите. От март по 120 – кои ще ги получават?

От днес започва изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери. То ще продължи до 22 февруари. Добавката ще...

Новини2 месеца ago

Ясновидката Николета: Молете се за България на 21 март, надвиснала е опасност!

Познах за фалкона на Бойко, виждам го президент В противен случай ни грозят мизерия, бедствия и конфликти, смята Йорданова „Молете...

Новини2 месеца ago

Проф. Кантарджиев: Нито един случай на грип не е регистриран в страната

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Новини2 месеца ago

Милиардер дава 180 млн. долара, ако се ожените за дъщеря му

През 2012 г. хонконският милиардер Сесил Чао предложи 65 млн. долара на мъжа, който спечели любовта на неговата дъщеря. Две...

Новини2 месеца ago

Вижте как изглежда голямата сестра от „Трима братя, три сестри“

Не нужно човек да е гледал сериала „Трима братя, три сестри“, за да си спомня как точно изглежда една от...

Новини2 месеца ago

Осинових сляпо и глухо момиче, а получих дъщеря мечта

Елена не спала три дни подред… Момиченцето, с което се запознало в сряда, изобщо не излизало от главата й. Едно...

Новини2 месеца ago

ИНВЕСТИЦИЯ: Росен Плевнелиев вдига селски палат за милиони до любимия СПА-хотел на Корнелия

И до момента Плевнелиев не е прекъсвал връзката си със село Баня, където често отсядал заедно с половинката си Деси...

Новини2 месеца ago

Новородени бебета изчезват безследно в българска болница

Две години и половина след мистериозната смърт на новороденото бебе на Нина Мандраджиева прокуратурата в Бургас мълчи. Живо родено, после...

Новини2 месеца ago

Симеонов и Марешки в коалиция за изборите

Политическите партии „Воля“ и НФСБ се явяват заедно на парламентарните избори. Това става ясно от изявление на двете партии. „Днес...

Новини2 месеца ago

Прочута българска ясновидка: ГЕРБ ще спечели, а жена ще стане президент

Виктория-Александра Николова от Девня e сред най-точните ясновидци у нас. Тя се прочу с дарбата си още през миналата година,...

Без категория2 месеца ago

Баба Елена живее с 5 лева на седмица и се топли в Кауфланд, за да оцелее

Младеж от Пловдив разказа историята на възрастна жена, която срещнал случайно. Историята на старицата ще ви хване за гърлото. Glas.bg...

Реклама

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!