Свържете се с нас

Новини

Проф. Асен Балтов каза при колко заразени на ден с К-19 у нас положението ще стане критично

Published

on

Професор Асен Балтов едва ли се нуждае от голямо представяне. Шефът на „Пирогов“ и неговите колеги буквално понесоха първите и най-силни удари на пандемията от COVID-19. Но прочутата здравна болница е свикнала да приема най-тежките случаи във всяка една област и бързо се справи.

В интервю за „Марица“ изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ даде подробности за здравословното си състояние, коментира ръста на новозаразени с коронавирус у нас и обясни кога положението у нас ще стане критично.

– Проф. Балтов, прогнозата ви – ще се справим ли и с тази вълна на коронавирус? Дали е продължение на първата, дали е втора? – Надявам се. Нямахме пълно слизане до нулата, за да говорим за край на първата вълна. Силно се надявам, че хората ще спазват сериозно мерките. Това ще ни позволи да се справим. Но е нужен самоконтрол.

– Професор Балтов, първо в какво здраве ви намираме? – Благодаря ви, добре съм, спазвам карантина. Живот и здраве, на 29 юни се връщам на работа. Разбира се, след като мина още веднъж PCR тест, а и изследвания на имуноглобулина, които да дадат допълнителна информация.

– Имате антитела, но не сте заразен, да обясним още веднъж на читателите? – Да, не съм заразен. Бърз тест показа наличието на антитела. PCR тестовете бяха отрицателни. Но след като съм бил в контакт с човек, заразен с COVID-19, реших сам да си наложа карантина. Смятам, че така трябва да постъпва всеки.

– Да минем към глобалната тема с вируса – да не стане като онази приказка за власите и края на Дунава? – Не, не! Взимат се сериозни мерки. Вече България има 36 лаборатории, които правят по почти 3000 проби на ден. В момента се тестват много повече контактни на вече заразени, както и рискови. Това дава отговор на увеличената бройка.

Друг е въпросът доколко се спазват мерките – трите Д (б.а. – дистанция, дезинфекция, дисциплина). Гледаме какво става по нощните заведения, по спортните събития.

– Да си го кажем – там не се спазват мерките, видя се и в репортажи от балове, и на последния мач „Левски“ – Локо Пловдив? – Важно е хората да разберат, че това не са просто празни приказки. Ако спазваме мерките, ако бъдем дисциплинирани, ще запазим нормални нива на заразата. Нека повярваме, че това, което се прави от властите, е много важно. Че не е просто вирус, който идва и заминава. Защото повечето хора са отговорни, но има и такива, които не вярват.

– Според мен обаче това разделение в мненията дойде точно от изявления на ваши колеги, че това е вирусче, което няма с какво повече да ни притеснява от останалите вируси? – Така е. Подобни мнения дадоха хонорувани преподаватели, лекари, психиатри, психолози. Опитваха се да кажат, че не е нищо страшно. А се видя, че не е така. Неспазване на мерките и веднага се виждат резултатите.

– При колко новозаразени на ден България ще влезе в критично положение? – Трудно е да се даде отговор, виждате, че и доцент Ангел Кунчев няма категорично становище. Притеснителни според мен са нивата в Северна Македония (б.а. – между 20 и 23 юни броят на заразените там е съответно 185, 101, 90, 115 души). Приемаме, че България е приблизително с три пъти по-голямо население. Тоест при 300 заразени на ден в България трябва да сме притеснени.

– То важното е колко от тях ще се нуждаят от болнично лечение? – Процентът не се променя през месеците. Чиста статистика е. Около 20 процента стигат до болнично лечение. От влезлите вече в болница около 5 процента стигат до интензивните отделения, където, за съжаление, има и смъртни случаи. Да, наблюдава се известна тенденция за по-леко изкарване. Но никога не трябва да забравяме, че колкото и леко да е то, винаги може да има сред контактните ни хора от рискови групи. Говоря за възрастни над 60 години с придружаващи заболявания. Децата го карат безсимптомно, но възрастните с наднормено тегло, диабет, високо кръвно са застрашени. Също и онкоболни, които са се подобрили значително, могат да пострадат от заразяване с COVID-19.

– Какво е положението в „Пирогов“ към момента? – 21 настанени в COVID-19 отделението и един на апаратно дишане. Знаете ли, че имахме прозорец от 10 дни без нито един пациент!

– Разхлабването на мерките веднага е довело до резултат? – Не разхлабването, а слободията. В най-големия пик при мерките – на 17 май, мисля, имахме 1510 активни случая. Сега са над 1650.

– Мое мнение – не се ли избърза с едни 2 седмици с отхлабване на мерките под чист политически натиск? – Аз политически теми не мога да коментирам. Какво е мнението ми, личи по заповедите в „Пирогов“. От 1 юни насам маските не са спирали да бъдат задължителни, всеки нов пациент задължително минава PCR тест.

– Мисълта ми беше, че все 2 седмици можеше да издържим без мачове и нощни барове? – Мачове може да се играят и пред празни трибуни. А при 50% капацитет на тези дискотеки не знам дали имат някаква печалба. То май и няма огромен наплив от желаещи да ходят. Но мисля, че мерките на Здравното министерство са разумни.

– Факт е, че бяхме доста пред Гърция в положителна насока, а вече сме зад комшиите? – Не съм убеден, че Гърция прави по 3000 теста на местата, където са туристите. И там ще се увеличи броят на заразените, тъй като придвижването е свободно. Няма как Гърция да бъде подмината при тенденцията във всички останали съседни на нея страни. Всеки има право на избор – сезонът или здравето. Аз лично няма да си помисля за туризъм в чужбина още една година. По нашето море и планини – да. Предполагам, че туризмът ни ще живне след 15 юли.

– Какво научихте за COVID-19 след тези вече почти 4 месеца на битка от първата линия? – Минахме при три етапа. Първо беше страхът, после обучението, третият -рационалното лечение. Отначало беше ужасно трудно да се справим с алгоритмите, които дойдоха от Китай. Нямахме достатъчно предпазни средства. Нуждаехме се 2-3 седмици от чиста логистика, за да получим перспектива, максимална доброта при лечението.

– Казахте за пациентите, а лекарите в „Пирогов“ колко често минават тестове? – Всяка седмица минават PCR тест. Той е задължителен и за всеки, който се връща от отпуск. Правим и общи изследвания веднъж месечно. Сега очаквам и машина специално за изследване на имуноглобулин G и имуноглобулин M, която ще помогне по отношение на контрола.

– Мнозина бяха раздразнени от статуса ви в личния профил: „Спазвайте 3Д или „яко ще се мре“, но пък честно, на мен ми хареса. – Виждате сами, не се спазват мерките и заразените веднага скочиха, за съжаление, с тях и броят на поминалите. Никой не знае какво ще е следващите 10 дни. Ето вчера в „Пирогов“ са приети 13 души с коронавирус, нуждаещи се от лечение.

Продължете с четенето

Новини

Страхотна вест! Падна първи сняг в България! Трупа яко ВИДЕО

Published

onСняг заваля над заслона „Тевно езеро“, намиращ се в Пирин планина, на източния бряг на Тевното езеро с 2512 метра надморска височина, съобщи сайтът „Метео Балканс“.

Двуетажната постройка, която се вижда от заснетото видео, е затрупана от сняг.

В заслона се предлагат топла храна и напитки, той е  електрифициран чрез собствен генератор, взима питейната вода от извор над заслона и няма опасност за туристите.
Продължете с четенето

Новини

Александра Фейгин спечели златния медал в международния турнир по фигурно пързаляне

Published

onАлександра Фейгин спечели златния медал при жените в десетото издание на международния турнир по фигурно пързаляне Купа „Денкова-Стависки“, който се проведе в Зимния дворец в София.

Състезателката на клуб „Денкова-Стависки“ получи за волната си програма втора по сила оценка от 99.48 точки, от които 44.52 за технически елементи и 54.96 за компоненти на програмата. Фейгин обаче беше първа в кратката програма и с общ сбор от 157.76 точки триумфира в надпреварата.

Втора е Миа Каролин Риса Гомес (Норвегия) със 156.51 точки, а трета се нареди Елена Агостинели от Италия със 150.20 точки.

В състезанието участват още четири националки. Кристина Григорова е четвърта със 150.18 точки, въпреки че беше втора в кратката програма. Ивелина Байчева е на седмо място със 126.19 точки, Симона Георгиева е десета със 115.96, а Мария Ставрева е на 13-о място с 84.00 точки.

При девойките победителка е българката Киара Христова със 137.76 точки, следвана от представителките на Турция Фатма Яде Карликли със 119.42 и Анна Денис Йоздемир със 117.80 точки.

Криста Георгиева се нареди на пето място със 115.36 точки, а останалите българки са след десета позиция в подреждането.

При мъжете златото взе Бурак Демирбога от Турция с 220.23 точки.

Беат Шюмперли зае четвърто място със 167.63 точки, Филип Каймакчиев е пети със 167.05, Лари Луполоувър е на шеста позиция със 145.68 точки, а Александър Златков не излезе за волната програма.

При юношите първи е Михаел Мосхаев (Израел) със 114.99 точки, следван от българите Росен Пеев със 107.90 и Александър Качамаков с 93.11 точки.

В турнира участваха около 270 състезатели във всички възрасти от България, Турция, Италия, Сърбия, Казахстан, Израел, Украйна, Австрия, Хърватия, Гърция, Норвегия, Великобритания и други.
Продължете с четенето

Новини

Лична драма: Юлиан Константинов е съсипан, разбра се защо жена му го напусна

Published

onЮлиан Константинов е сред българските известни личности, които като цяло се харесват на хората. Той стана особено популярен в ролята си на ко водещ в предаването „На кафе“ по Нова телевизия. Оказва се обаче, че колкото и харизматичен да е за зрителите, в личния му живот не всичко е розово. Стана ясно и защо жената на Юлиан Константинов е взела решение да се разведе с него.

Оперният певец Юлиан Константинов се намира в един от най-тежките периоди от живота си, защото дългогодишната му съпруга Юлия се разведе с него, пишат от show.blitz.bg. Причината е предвидима – изневяра. Според запознати със семейния живот на 56-годишния панелист в „На кафе“ става въпрос за знойна блондинка от Пловдив, която му взела акъла и за която жена му разбрала. Освен това тази изневяра съвсем не била първата.

Докато в началото за похожденията на Константинов знаели малцина от обкръжението му, благодарение на медиите, преди 6 години последното му любовно увлечение станало достояние на цяла България. Юлия не могла да преглътне публичния резил и подала молба за развод. Че вече е разведен мъж, братът на войлейболния ас Пламен Константинов потвърди в едно от изданията на „На кафе“.

„Юлиан беше съсипан. Какво ли не направи, за да му прости, но жена му беше много наранена“, споделят техни приятели. Двамата били заедно от 20 години, през половината от които били само гаджета. Предложението му за брак изобщо не било романтично. „Какви ли не работи измислят хората – вадят пръстени от някакви супи или рула, водят момичетата на върхове и падат на колене. Този драматизъм го има и в нашия жанр. Но приличам ли ви на характерен оперен певец? Точно затова не го направих така“, разказвал е Юлиан.

Решението за развод било изненада за най-близките им хора, тъй като Юлиан и Юлия смятали, че имат кармична връзка. Освен съвпаденията със собствените им имена се оказало, че и братята им са учили в един клас и носят едно и също име – Пламен. Даже и бабите на Юлия и Юлиан са с името Елена. Срещнали се случайно в столичен трамвай номер 9. „Познах го, без да го бях виждала преди“, споделяла е русокосата красавица за първата среща с бившия си мъж. Тогава тя била едва на 17 години, а страната ни преживявала тежка финансова криза. Двамата живеели на ръба, с много ограничен бюджет.

„Почти нямаше къде да се ходи – излизахме на сладкарница, купувахме си дъвки и „Туйкс“, който разделяхме на две, беше много актуален“, спомня си Юлия. Тя била запленена от певческия му талант, а световноизвестният бас току-що бил изкарал казармата. Колебаел се какво да кандидатства и първоначално планирал да е в специалност „Естрада” в Консерваторията.

Юлия пък завършила гимназия и започнала да учи „Финанси и кредит“ с профил „Банково дело“ в тогавашния ВИИ „Карл Маркс“. Дипломира се и 4 години работи в банка, като стига до шеф на „Кореспондентски отношения“. Точно тогава обаче е периодът на големите фалити и банката, в която работела, била закрита.

През 1992 г. Юлиан направил дебюта си на софийска сцена, а след това завалели предложенията за участия по цял свят. Двамата още не били официално женени, но Юлия го следвала навсякъде и заедно обиколили света – пътували до Аржентина, Австралия, Япония, Щатите, Германия, Франция, Италия и Испания. През 1998 г. Константинов паднал на крака пред входната врата на дома им, а Юлия получила пръстен с 9 диаманта, предаван от поколение на поколение в рода му.

Съпругата му се оказала петата жена в семейството, която носела на ръката си старинното бижу. Двамата сложили подпис в гражданското на 30 октомври. Сватбената церемония била на следващия ден във вече забранената за венчавки катедрала „Св. Александър Невски“, а веселбата – в ресторант „Максим”. Година по-късно се ражда по-големият им син Георги, кръстен на бащата на певеца. 7 години по-късно се ражда и по-малкият Никола. Нито един от двамата им сина обаче не е наследил певческия талант на татко си.

Заради Юлия, която е собственик на популярни сайтове за мода, култура и лайфстайл, преди десетина години той ограничил пътуванията до минимум, тъй като искал да е по-близо до семейството си. Константинов чувствително намалил броя на ангажиментите си, макар че му било мъчно за голямата сцена. Уви, това не спасило брака му, пише „Хотарена“. Според запознати, в момента Юлиан Константинов е в доста тежки отношения с вече бившата си жена. Ако се вярва на слуховете, съпругата му дори го обвинявала в домашно насилие и си изкарала ограничителна заповед срещу него. В момента дамата имала нов мъж до себе си.
Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини3 месеца ago

Страхотна вест! Падна първи сняг в България! Трупа яко ВИДЕО

Сняг заваля над заслона „Тевно езеро“, намиращ се в Пирин планина, на източния бряг на Тевното езеро с 2512 метра...

Новини3 месеца ago

Александра Фейгин спечели златния медал в международния турнир по фигурно пързаляне

Александра Фейгин спечели златния медал при жените в десетото издание на международния турнир по фигурно пързаляне Купа „Денкова-Стависки“, който се...

Новини3 месеца ago

Лична драма: Юлиан Константинов е съсипан, разбра се защо жена му го напусна

Юлиан Константинов е сред българските известни личности, които като цяло се харесват на хората. Той стана особено популярен в ролята си...

Новини3 месеца ago

Покойната съпруга на Иво Аръков била адвокатка и

Иво Аръков има зад гърба си брак с руска адвокатка, която починала миналата година през октомври в Лондон. След разлъката двамата...

Новини4 месеца ago

ООН извади България от списъка на развитите страни

България вече не е от групата на най-високо развитите държави в света. Това показва класация на Индекса на човешкото развитие...

Новини4 месеца ago

Скръбна вест: Отиде си любима на поколения българи актриса

След дълго и тежко боледуване на 74 години почина актрисата Добринка Станкова, съобщи Lupa.bg, като се позова на близки до семейството й....

Новини4 месеца ago

Голяма верига хранителни магазини стъпва в България, търсят служители за 1450 лeвa бруто

Гepмaнcĸaтa вepигa мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи Міх Маrkt oфициaлнo влизa нa бългapcĸия пaзap, cлeд ĸaтo пpeди няĸoлĸo мeceцa ce зaгoвopи...

Новини4 месеца ago

Унгария подписва нов договор с „Газпром“ при много по-изгодни цени и условия…

Докато намалява доставките за едни, руският концерн е щедър към други Унгария съобщи, че е подписала нова сделка с руския...

Новини4 месеца ago

Родители убиват детето си, а след това лекарят открива покъртителна бележка в ръката на момчето

Това е история за малко момче с голямо сърце. И това е история, която всеки трябва да прочете. Историята е...

Новини4 месеца ago

Владимир Путин обяви мобилизация в Русия и заплаши Запада

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. За да защитим нашата...

Новини4 месеца ago

Нагло пияната и дрогирана ученичка Диана, която помете 5 коли, се примоли жално, иска на училище

Софийският районен съд реши 18-годишното момиче, което помете пет коли след употреба на алкохол и наркотици, да бъде освободено от ареста с мярка за неотклонение „парична гаранция в...

Новини4 месеца ago

Огромна трагедия с жена на улица “Първи май“, приготвила си дрехи за погребението и се обесила

62-годишна кърджалийка сложи край на живота си около 18:00 часа вчера, пише 24rodopi.com. Самотно живеещата жена приготвила дрехи за погребението...

Новини4 месеца ago

Христо Гърбов: Омерзен съм от избори! Политиците са по-големи актьори и от нас актьорите

Христо Гърбов казва, че е загубил надежда за възстановяването на България. Актьорът, който скоро ще отпразнува 65-ия си рожден ден,...

Новини4 месеца ago

Ядрени подводници на Русия изплуваха край Аляска

Руската армия изживява най-тежкия си момент от войната, откакто украинските войници предприеха контранастъпление, в резултат на което си върнаха някои...

Новини4 месеца ago

Внимание! Банките започват проверки откъде са парите в сметките ви

Медийни публикации и сигнали за пране на пари ще са основание за вземане на мерки Банките в ЕС, включително в...

Новини4 месеца ago

Вият сирени! Мълния уби 28-годишен мъж в гаража му в Ямбол! Парамедиците са в шок

Трагичен инцидент уби млад мъж в гараж. „Мъж на 28 години загина след удар от гръмотевица в гараж в ямболското...

Новини4 месеца ago

ИЗВЪНРЕДНО! Емили дрогирана на тротинетката, чака я затвор

Емили, станал/а известна с рисковото си каране на тротинетка, е в „Пирогов” с охлузвания след удар в микробус, за който...

Новини4 месеца ago

ИЗВЪНРЕДНО! Германия спира да приема украинци

Поради големия брой бежанци от Украйна и лица, търсещи убежище от други страни, дванадесет от 16-те германски провинции в момента...

Новини4 месеца ago

Потвърдено: Акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ е срещу Киро Петков и Асен Василев! Ще ги арестуват ли!?

Агенти на ДАНС влязоха в Министерството на енергетиката и  Булгаргаз“, съобщи БНР. Само от прокуратурата засега не потвърждават информацията. Най-вероятно...

Новини4 месеца ago

Шефът на БНБ разкри: Ето какво ще стане с доходите и левовете ви в банката след преминаването в евро

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това бомбастично изявление направи управителят на Българската народна банка Димитър Радев....

Реклама

Trending

Copyright © 2022