Свържете се с нас

Новини

Страх от инфлация: Бедните българи изкупиха златото, кюлчетата свършиха

Published

on

През последната седмица опашки се вият пред пловдивския офис на една от най-големите компании за търговия със злато, сребро и обмен на валути, пишат от Трафик Нюз. 

Инвестиционните кюлчета злато в най-търсените си големини вече са свършили.

„Няма злато. Останали са няколко броя от еднограмовите кюлчета“, споделя един от чакащите на опашката.

Има и юбилейни монети, но най-търсените са по-разпространена марка и по-голям грамаж – 1 унция, 50 грама и 100 грама. Очаква се скоро да има нова доставка на злато, но до тогава част от хората обръщат парите си в евро и долари. Някои пък инвестират в криптовалути.

Според анализатори истеричното инвестиране в ценни метали се дължи на много фактори – покачващата се инфлация, енергийната криза, ковид кризата, практическия край на банковите депозити с лихва, скъпата цена на имотите и опасенията за нови икономически трусове.

Златото от друга страна в исторически план е показало стабилност. То поскъпна рязко през последните две години.

Редица хедж фондове прогнозираха покачването на метала до рекордно високо ниво от 2000 долара за унция миналото лято и сега са уверени, че цената може да се покачи до 3000 до 5000 долара за унция през следващите три до пет години.

През последната седмица пък имаше първи спад с 40 долара на жълтият метал от шест месеци насам до 1750 долара и това послужи примамливо като подходящ момент на редица хора да инвестират.

Освен закупуването на инвестиционно злато има и други варианти за влагане на пари в ценния метал. Ето кои са най-популярните варианти:

1. Златни кюлчета

Златните кюлчета са може би най-популярният начин за инвестиране в злато. Те се предлагат в различна големина. Проблемът е, че при големи кюлчета, трябва да заключите парите си в тях и дори да ви е необходима част от актива, ще трябва да продадете цялото кюлче. Съхранението също е рисково, тъй като изисква сигурно място.

Изисква се да бъде избран подходящ момент за закупуване и да се следи дали няма голям марж в цената, на която златото се продава и купува. Повечето дилъри актуализират цените си въз основа на текущите спот цени.

2. Златни банки

Някои банки също са дилъри на благородни метали. Те обикновено се занимават с големи количества злато, така че техните клиенти са по-скоро институционални инвеститори и централни банки, а не индивидуални инвеститори.

Те обикновено предлагат на инвеститорите избор между разпределени и неразпределени златни сметки. С разпределена сметка за злато, инвеститорът притежава специфични парчета злато, които банката не може да използва за други цели. Собствениците на неразпределени сметки са по същество необезпечени кредитори на банката.

3. Златни бижута

Златните бижута може да са най-познатата форма за по-неопитните във финансовия и инвестиционния свят купувачи. Те имат някои предимства пред златните кюлчета – голям пазар за препродажба на любители на бижута, подаръчна и сантиментална стойност

Те се покриват от повечето застрахователни полици по жилищните застраховки.

Въпреки това закупуването на златни бижута като инвестиция не винаги е най -добрият вариант поради разликата между стойността на „скрапа“ т.е. стойност на грам и цените на дребно. Например, може да платите 500 долара за 14-каратова златна гривна, но в това число влиза освен материала, така и изработката. Продажната стойност, в случай че златото се продава за претопяване, е по-малка от тази, на която сте го закупили.

4. Златни монети

Повечето златни монети тежат една или две унции, въпреки че можете да намерите и монети от половин унция и четвърт унция. Най -широко достъпните златни монети са колекционерски като южноафрикански Krugerrands, канадски кленов лист и американски златни орли.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че цените на златните монети не съответстват непременно на тяхното златно съдържание. Колекционерските монети в търсенето са склонни да се търгуват с премия и може да успеете да намерите по-добри сделки от местни колекционери или заложни къщи. Въпреки това категорично е по-безопасно да купувате от лицензиран дилър.

Цените на сертифицираните монети се влияят от тяхното златно съдържание, но рядкостта също е фактор.

5. Други опции, безналично злато

Има варианти за закупуване на т.н. златни деривати, които могат да се търгуват като опционни договори, обезпечени с физическо злато. Съществуват е различни варианти за закупуване на злато от фондове и взаимни фондове. Това при всички случаи означава покупка на безналично или дигитално злато.

Докато традиционно българите предпочитат да притежават в материален смисъл златото, което закупят, то все повече хора в световен план се ориентират към безналично и дигиталното злато. След финтех компании, големи бижутерски фирми също започват да предлагат услугата, за да привлекат по-млади и нови клиенти да закупят жълтия метал по удобен начин по пътя на цифрово злато.

Цифровото злато отбеляза огромно увеличение на търсенето миналата година по време на локдауните заради Covid.

Според някои борси е имало 150% увеличение на количеството злато, което се съхранява в трезори през последната една година, което показва нарастващата популярност на продукта. Повишеният интерес сред инвеститорите може да се дължи главно на факта, че чрез такъв вариант човек може да купува и продава злато на части, като минималната сума започва от само 1 долар. Това на практика значи, че златото е лесно ликвидно, а сумата заключена в него – лесно раздробяема.

Ключовата разлика между закупуването на физическо злато (монети, пръти) директно и чрез опцията за цифрово злато е, че не е нужно да се притеснявате за сигурността и съхранението на последното.

Дигиталното злато е инструмент за покупка и продажба на чисто злато в цифров вид на преобладаващите пазарни цени. Това не е нито депозит, нито финансов продукт. Златото, което купувате, е подкрепено с физическо злато, което се съхранява под ваше име в сертифициран трезор. Всеки собствен може да конвертира своя цифров златен холдинг в монети, кюлчета и бижута по всяко време и да поиска тези златни продукти да му бъдат доставени.

Продължете с четенето

Новини

Нинова хвърли бомба: Задкулисието на Борисов се премести при Радев

Published

on

Аз доведох Радев на „Позитано“ и си спомням съпротивата и колко трудно и какви усилия положихме, за да стане президент. Изпълнителното бюро също ме попита защо така става. Нищо драматично не се е случило. Това заяви Корнелия Нинова пред bTV след като оттегли подкрепата от президента Румен Радев.

„Няма задкулисни разговори и може би имаме различни разбирания по някои въпроси. Аз не приех, и групата не прие, когато Радев дойде в парламента и каза, че сме статуквото, а отвън е промяната. Парламентарната група доста се напрегна, а аз ги спрях да не реагират. Не е лично, а е принципно“, допълни тя.

„Факт е, че „Продължаваме промяната“ взеха от нас между 10-15%. Не хвърляме вина на никого. Нито на ПП, нито на другите процеси с вътрешната опозиция. Не хвърляме вина, не търсим отговорност. Аз съм виновна и поемам отговорност“, обясни Нинова.

„Когато започнах промяната в БСП знаех това. Казах на колегите, че рано или късно системата ще ни изхвърли. Това беше представено като дребнави и битови скандали в БСП.

Ние водехме битка с едно задкулисие, което Борисов хранеше вътре в БСП. Даваше им обществени поръчки, но сега няма да споменавам имена. По времето на Борисов стана проблемът с Георги Гергов. Не приемам такова задкулисие и се боря с това. Тази част отиде в служебния кабинет“, разкри тя и допълни, че тези хора се хранят с власт.

„Казвам, че задкулисието от времето на Борисов се премести в служебното правителство на Радев. Не си измислям тази информация“, обяви Нинова.

„Факт е, че съм постъпила честно и почтено. Понеже виждам напрежение с Антон Кутев по тази линия. Затова също предупредих президента Радев.

Нека Кутев, докато е говорител на служебния кабинет, да не изявява партийни неща. Когато излезеш и кажеш, че искаш оставката, това ангажира служебния кабинет. Той злепоставя президента Радев и му казах, че това им вреди. Толкова ли нямате търпение да мине балотажа на президента“

Тя мистериозно заяви, че в деня на втория тур ще се разбере дали тя ще гласува.

Продължете с четенето

Новини

Извънредно! Корнелия Нинова подаде Оставка!

Published

on

Кадър Евроком

Тази новина е в развитие!

Ръководтството на БСП дава пресконференция в момента.

Нинова обяви, че подава оставка на заседание на изпълнителното бюро на БСП.

„Поемам цялата отговорност, не обвинявам никого. Вината е само моя и тя е, че мълчах. Това е моята вина и я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия”, обяви Нинова.

Изчаках окончателните резултати. Оценявам резултатът ни като катострофален. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място, след като дойдоха гласовете за ДПС от Турция, каза Нинова след заседанието, цитирана от OFFnews.bg.

По думите й машинното гласуване и Ковид кризата са част от обективните причини. Но отговорността я поемам аз, каза Нинова.

От вчера една група от БСП ми искат оставката, но това не ме впечатлява – вътрешната опозиция ми иска оставката от 5 години. Но ме изненада, че служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев ми иска оставката. Изненада ме и, че социалистите – членове на ИК на Румен Радев, ми искат оставката с писмо. Те да не се занимават с БСП. Поемам цялата отговорност, вината е само моя – и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря истината. Това е моята вина и аз подавам оставка като председател на БСП, обяви Нинова.

Имаме да решаваме два въпроса – ИБ свиква заседание на НС в събота. Той трябва да ми даде мандат за водене на преговори за съставянане на правителство. И да свика конгрес, който да констатира оставката ми, вероятно през януари. Дотогава съм председател, подчерта Нинова.

Очаквайте подробности!

Продължете с четенето

Новини

Марешки се подигра на победата на Кирил и Асен!

Published

on

снимка Веселин Марешки, фейсбук

Зимните сметки ще изправят отново хората пред урните, прогнозира Веселин Марешки във фейсбук.

Той отчете, че 75% от хората отказали да участват н поредния сценарий за плячкосването на България.

Ето какво пише още той:

Резултатите от изборите показват поредното заиграване с надеждата на милиони изстрадали сънародници, които вярват, че ПП са новите месии и че те с магическа пръчка ще оправят България. Но 75% от сънародниците отказаха да участват в поредния сценарий за плячкосване на държавата. 75 % не вярват нито на политиците, нито на честността на изборния процес! Това е новината на тези избори!

Смешно и жалко е някой да се хвали с победа и с голям резултат, при положение, че активността е рекордно ниска и новото управление няма никаква представителност.

Всички искаме да има стабилно, кадърно и почтено правителство. Но резултатите от вчерашните избори показват, че политическият инженеринг на гърба на народа продължава и целта е друга. Отрезвяването предстои до няколко месеца. И пак ще има хиляди разочаровани. Зимните сметки на домакинствата няма да се платят сами. Те ще изправят хората отново пред урните.

Не виждам как политици, които се ненавиждат едни други, които се чудят какви номера да си въртят едни на други, да не говорим за епитетите, с които се наричат, как тези ще се обединят и ще направят успешен управленски екип. Да, далаверата и жаждата за постове ще ги събере -това ясно личи, но истинските им цели и непрофесионализмът ще лъснат съвсем скоро.

Неслучайно ВОЛЯ не направи предизборна кампания. Нямаше никакъв смисъл да влизаме в този сценарий. Защото беше ясно, че нищо по-различно отпреди няма да се случи. Кукловодите на Радев се опитват да овладеят държавата, криейки се зад него и зад един нарушител на Конституцията. За народа никой не мисли и няма да помисли!

Във ВОЛЯ предстои да обсъдим дали да продължим да се борим за истината и да ви убеждаваме, че битката срещу крадците и лъжците в политиката ще приключи в полза на народа само ако сме заедно и сме повече.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини2 седмици ago

Нинова хвърли бомба: Задкулисието на Борисов се премести при Радев

Аз доведох Радев на „Позитано“ и си спомням съпротивата и колко трудно и какви усилия положихме, за да стане президент....

Новини2 седмици ago

Извънредно! Корнелия Нинова подаде Оставка!

Кадър Евроком Тази новина е в развитие! Ръководтството на БСП дава пресконференция в момента. Нинова обяви, че подава оставка на...

Новини2 седмици ago

Марешки се подигра на победата на Кирил и Асен!

снимка Веселин Марешки, фейсбук Зимните сметки ще изправят отново хората пред урните, прогнозира Веселин Марешки във фейсбук. Той отчете, че...

Новини2 седмици ago

Бойко си смени снимката на профила и написа мистериозно послание

Кадър ФБ Б.Борисов Заради уникално грешните прогнози на социологическите агенции, които му даваха победа с 8 % разлика, Бойко Борисов...

Новини2 седмици ago

Трагедия! Световен шампион почина внезапно, а днес трябваше…

Световният шампион по бейзбол Хулио Луго почина внезапно на 45-годишна възраст. Новината беше съобщена от бившия му клуб Бостън Ред...

Новини2 седмици ago

Празник: Красиви имена черпят днес, почитаме прочут апостол

На 16 ноември почитаме един от най-изявените последователи на Иисус Христос. Честит Имен Ден! Свети Матей остава в историята на...

Новини2 седмици ago

Разпад без край: Още една тежка оставка в ДБ заради провала на изборите

Ивaйлo Мирчeв cъщo пoдaдe ocтaвкa oт пocтa cи в Изпълнитeлния cъвeт нa „Дa, Бългaрия“ cлeд рaзoчaрoвaщитe рeзултaти нa кoaлициятa „Дeмoкрaтичнa...

Новини2 седмици ago

Бербатов взриви България с извънредна новина от съда за БФС

Софийският градски съд е спрял вписването на решенията от конгреса на БФС. Два съдебни състава са излезли с постановления за...

Новини2 седмици ago

Кирил Петков ръси изненади: След изборите се обадих на Слави и…

Смятаме още днес да влезем с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Това обяви в ефира...

Новини2 седмици ago

Швейцарска медия: В България не просто има нещо гнило, а много гнили неща

Булфото Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите в България под заглавието „Защо в Югоизточна Европа има...

Новини2 седмици ago

ЦИК с горещи данни, пореден обрат нажежава ситуацията в изборите за парламент

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува данни към 10:00 на 15.11.2021 г. при обработени 60.95% СИК протоколи в РИК.  Според последната...

Новини2 седмици ago

ДПС с пълно мнозинство, Карадайъ Президент, решиха българите в чужбина!

Булфото Ако българите в чужбина определяха победител в изборите ДПС щеше да получи пълно мнозинство в парламента, а Карадайъ да...

Новини2 седмици ago

Политическа бомба: Идат нови избори за НС, ако не се случи едно от тези 4 неща!

България може да има редовно правителство още по Никулден, ако окончателното преброяване на гласовете потвърди резултата на „Продължаваме промяната“ (ПП)...

Новини2 седмици ago

Кирил Петков с първи думи: Изглежда ще сме първа сила

Кадър ПП Краят на изборния ден беше в 20:00 часа Кирил Петков с първи коментар след обявяването на първите резултати. Краят на...

Новини2 седмици ago

ЦИК: Кирил Петков наруши закона

Снимка: Булфото Централната избирателна комисия ще санкционира Кирил Петков за агитация. „Установихме нарушение при изказването на кандидата за народен представител...

Новини2 седмици ago

Хиляди гласове горят заради объркване на екрана на машината

Булфото Много хора губят гласа си заради 3-те опции, които им се появяват в началото на екрана на машината. Те...

Новини2 седмици ago

В София жена изяде разписката си след като гласува

снимка: Булфото Избирателната активност към 9 ч. е 4%, сочат данните на агенция „Галъп“. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както...

Новини2 седмици ago

Мъжът на Евгения каза защо я убил

Кадър МВР и Нова Евгения Владимирова е поредната жертва на домашно семейно убийство в България. Тя е убита от ревност...

Новини2 седмици ago

Исторически ден! 48-годишна българка почина и с органите си даде живот на трима румънци

Снимка: Булфото, архив Органите на 48-годишна българка, изпаднала в мозъчна смърт, спасиха животите на трима румънци. Това е първата реализирана...

Новини2 седмици ago

Намериха тялото на изчезнала жена натъпкано в куфар във водоем, арестуваха мъжа ѝ и баща му

снимка МВР, „Вихрогон“ Тялото на  33-годишна Евгения Владимирова, която беше в неизвестност от 13 октомври, е намерено в куфар във...

Реклама

Trending

Copyright © 2021