Свържете се с нас

Новини

10 сигнала за тревога, които сочат, че някой орган от тялото ви е в голяма опасност

Published

on

Всеки ден умовете ни обработват тонове информация, телата ни изпълняват хиляди действия. Животът в този забързан свят прави много лесно пропускането на някои съобщения, които тялото ви изпраща.

А последиците от това, че не разпознавате и не отговаряте на тези сигнали, може да бъдат катастрофални.

Предлагаме ви списък с признаци, които показват, че бъбреците ви не работят правилно.
Колко от тези сигнали изпраща вашето тяло?

Проблем със съня

Когато бъбреците не функционират правилно, това означава, че токсините не могат да излязат от организма през урината и останат в кръвта. Повишеното ниво на токсините затруднява заспиването. Ето защо, когато спите по-малко, увеличавате шансовете за намаляване на бъбречната функция.

Предупреждение: Хората с хронична бъбречна недостатъчност по-често страдат от сънна апнея. Спящата апнея е нарушение, което причинява едно или повече паузи в дишането, когато спите. Тези паузи могат да продължат от няколко секунди до минута. След всяка пауза, нормалното дишане се връща със силно хъркане. Непрекъснатото тежко хъркане сигнализира, че е време да се види лекар.

Главоболие, умора и обща слабост

Здравите и добре функциониращи бъбреци усвояват витамин D в тялото ни, за да поддържат здрави кости и да произвеждат хормон, наречен еритропоетин (ЕРО). Този хормон играе важна роля в производството на червени кръвни клетки. Когато бъбреците не функционират правилно, те произвеждат по-малко ЕРО. Намаляването на червените кръвни клетки (тези, които носят кислород) води до бързо умора на вашите мускули и мозък.

Предупреждение: Често срещано е при хора с хронична бъбречна болест да имат анемия. Анемията може да започне да се развива, когато някой нарушена от 20% до 50% нормалната бъбречна функция. Ако получавате достатъчно почивка и сън, но продължавате да изпитвате умора и обща слабост, трябва незабавно да посетите лекар.

Суха и сърбяща кожа

Здравите бъбреци извършват огромна работа, като отстраняват отпадъците и допълнителните течности от кръвта, помагат за производството на червени кръвни клетки и поддържат правилното количество минерали в тялото ви. Сърбежната и суха кожа индикира неуспеха на бъбреците да поддържат правилния баланс на минералите и хранителните вещества, а това може да доведе до други заболявания.

Предупреждение: Ако имате суха и сърбяща кожа, опитайте се да се хидратирате повече. Не забравяйте, преди да вземете каквото и да е лекарство за сърбеж, консултирайте се с вашия лекар. Някои лекарства имат съставки, които потенциално могат да повредят още повече бъбречната функция.

Лош дъх и метален вкус

Когато отпадъците се натрупват в кръвта, тя променя вкуса на храната и оставя в устата ви метален вкус. Лошото дишане е още един признак, че има твърде много токсини в кръвта. Освен това, може да спрете да искате да ядете месо и да загубите апетита си като цяло, което може да доведе до нездравословна загуба на тегло.

Предупреждение: Има различни причини, поради които храната може да има метален вкус (от алергии до лоша хигиена в устата). Обикновено металният вкус трябва да изчезне, ако се открие причината за това. Ако вкусът продължава да се проявява, трябва да се свържете с лекар.

Задух

Връзката между заболяванията на бъбреците и затрудненото дишане, особено след малко усилия, се дължи на два фактора. Първо, допълнителна течност в тялото се премества в белите дробове, когато бъбреците не функционират правилно. Второ, анемията лишава тялото от кислород и това води до недостиг на въздух.

Предупреждение: Има различни причини за недостиг на въздух от бъбречна недостатъчност до астма и рак на белия дроб или сърдечна недостатъчност. Ако забележите, че не ви стига въздух, след като сте положили много малко усилия, трябва незабавно да се свържете с лекар.

Подуване на глезените, краката и ръцете

Бъбреците, които не работят правилно, не отстраняват допълнителните течности от тялото. Това води до задържане на натрий, което причинява подуване на глезените, краката и ръцете. Подуването на долните части на тялото може също да сигнализира за сърдечни и чернодробни заболявания или проблеми с вените на краката.

Предупреждение: Понякога приемането на лекарства, намаляването на солта и отстраняването на излишната течност в тялото може да спре подуването. Ако това не помогне, тогава се нуждаете от отделно лечение.

Болки в гърба

Бъбречната недостатъчност може да доведе до болка в гърба, която обикновено е дълбока и се усеща в кръста. Може да се усети и в предната част на областта на слабините или бедрата. Болките в гърба и краката могат да бъдат причинени от бъбречни кисти, които са големи пълни с течност торбички и са резултат от поликистозна бъбречна болест.

Съвет: Болката в гърба, причинена от бъбречна недостатъчност, е съпроводена с гадене, повръщане, висока телесна температура и често уриниране. Нормалната болка в гърба, която няма корелация с бъбреците, се усеща по различен начин: болката е по-локализирана и се случва внезапно, няма треска. Ако продължавате да изпитвате болки в гърба и хапчета за облекчаване на болката са неефективни, посетете лекар.

Подпухнали очи

Ранен признак, че филтърната система на бъбреците ви е повредена, е началото на протеин в урината, което може да доведе до подпухналост около окото. Подпухналото около окото може да се обясни и с факта, че вашите бъбреци изпускат голямо количество протеин в урината, вместо да я държат и разпространяват в тялото.

Съвет: Ако сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно почивка и протеини, но продължавате да забелязвате подпухналост около очите си, не забравяйте да насрочите среща, за да се консултирате с вашия лекар.

Високо кръвно налягане

Вашата кръвоносна система и бъбреците зависят един от друг. Бъбреците имат малки нефрони, които филтрират отпадъци и допълнителни течности от кръвта. Ако кръвоносните съдове се повредят, нефроните, които филтрират кръвта ви, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества. Ето защо високото кръвно налягане е втората водеща причина за бъбречна недостатъчност.

Съвет: Научете се как да контролирате високото кръвно налягане, за да избегнете бъбречна недостатъчност. Добавете храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя се занимава с производството на червени кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване на анемията.

Промени в урината

Вашите бъбреци са отговорни за произвеждането на урина и елиминирането на отпадъците през нея. Промените в честотата, миризмата, цвета и външния вид на урината не трябва да се пренебрегват. Общите типове промени включват:

Повишена нужда от уриниране, особено през нощта. Някъде между 4 до 10 пъти на ден се счита за нормално.

Виждайки кръв в урината. Здравите бъбреци филтрират отпадъците от кръвта, за да произвеждат урина, но ако филтърът е повреден, кръвните клетки могат да започнат да се „изпускат“ в урината.

Пенлива урина. Мехурчетата в урината, особено тези, които изискват няколко пъти да измиете тоалетната, докато изчезнат, показват, че нежеланият протеин е в урината.

Продължете с четенето

Новини

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

Published

on

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата.

Блудствените действия са извършени на пет пъти в периода от декември 2020 г. до 26 януари 2021 г.

16-годишен блудства с 8-годишно дете

За да прикрие гнусните си действия мъжът е заплашвал детето. Момиченцето е било подложено на брутално изнудване и системен психологически тормоз. Всичко това се случва преди да изтекат 5 години от други посегателства над деца. За това извергът вече е бил осъждан и е лежал в затвора.

Според държавното обвинение всичко това е изключително опасен за обществото рецидив.

Продължете с четенето

Новини

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Published

on

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна кухня и двор, където да живее. Собственикът на кравефермата, търсеща хора, обясни, че се работи 8 часа на ден. Работата се върши основно от машини, пише Трафик нюз бг.

Въпреки инвестираните евросредства от над 2 милиона лева, фермата не функционира на пълен капацитет почти година – нямало кой да работи.

„Хората се плашат, като чуят за животни. Мислят си, че трябва да се работи с лопатата, с копача, както беше преди години. Но съвсем не е така. Всичко е механизирано”, коментира той и се оплака, че хората си взимат парите и напускат без дори да кажат.

Анастас показва основните задължения с надеждата да привлече кандидати. За всеки кравар най-тежко е чистенето на обора. „Това не е едновремешното отглеждане на животни. Чистенето става много бързо и лесно. С едно натискане на копче, без лопата, без нищо”, каза той пред Нова.

Храненето и доенето също са механизирани, а за комфорта на животните се грижи пак машина – чесало. Не е нужно работещият да е специалист, а да има желание, да е дисциплиниран и да обича животните. Ако не намерят работници от България, Анастас ще търси от чужбина.

Жителите на Столетово обаче се съмняват в обявата и заплатата. Не искат и да идват чужденци. Кандидати за работа в кравефермата продължават да се търсят.

Продължете с четенето

Новини

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Published

on

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.
Консумацията на пилешко в Америка се е увеличила с 30 процента през последните 20 години, и в унисон с това е необходимо по-голямо производство.

Конкуренцията на пазара е голяма, така че компаниите искат да намалят цената на пиле, за да дадат отговор на останалите производители. Това ще успее, ако успеят да намерят евтина работна ръка.

В превод, всички компании наемат работници, които уринират по себе си, не ядат, не пият – нямат почивки!

„Хората уринират по себе си, защото не им е позволено да използват тоалетната“, каза Педро, бивш служител в компанията „Tyson“, предава Telegraf .rs .

На базата на доклад на САЩ на „Oxfam“, работниците в заводите имат една почивка от половин час, която не е достатъчна за всички нужди. Постоянно са под натиск да работят по-бързо и по-интензивно и често се случва и да уринират по себе си, защото не стигат да отидат до тоалетна.

Или не трябва … Работата е малко платена, и всеки работник получава по-малко от 10 долара на час.

„Винаги се усмихвам, когато ще чуя лозунга“ Ние се грижим за вашето пиле“, каза бившият работник Албиус Латор. Дали човешкото достойнство струва като едно парче пиле?

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини2 месеца ago

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата. Блудствените действия са извършени на пет...

Новини2 месеца ago

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна...

Новини2 месеца ago

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.Консумацията на пилешко...

Новини2 месеца ago

Всяка вечер син катери стена на болница, за да бди над болната си майка

Трогателна история от Палестина развълнува светаМлад мъж всяка вечер посещавал своята болна от коронавирус майка , изкачвайки се до перваза на нейната болнична стая в...

Новини2 месеца ago

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е Снимка: borbabg.com. Минералната...

Новини2 месеца ago

На прага на оцеляването: Баба и внуче спят до късно, за да се хранят два пъти дневно

Баба и внучето ѝ живеят на прага на оцеляването. По стечение на обстоятествата, жената е принудена да се грижи сама...

Новини2 месеца ago

Васил Божков бесен на Румен Радев: Пълен провал си, върни ми парите!

Bacил Бoжĸoв нeгoдyвa, чe Бoйĸo Бopиcoв вce oщe e нa влacт!Oлигapxът Bacил Бoжĸoв, ĸoйтo ce yĸpивa в Дyбaй oт нaчaлнитe...

Новини2 месеца ago

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: Доц. Татяна Буруджиева сезира Комисията за правата на човека в ЕК заради делата на „разстроената“ Нинова

„Аз съм атакувана в качеството си на политолог. В иска са посочени две мои интервюта пред пловдивски медии. Доста се...

Новини2 месеца ago

Проф. Витанов с лоша прогноза: Ако продължаваме така, скоро ще имаме над 1500 заразени с COVID-19 на ден

За думите на ген. Мутафчийски, че ни остават три седмици, проф. Витанов заяви, че следващата е третата и ще доближим...

Новини2 месеца ago

От днес по 50 лв. на пенсионерите. От март по 120 – кои ще ги получават?

От днес започва изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери. То ще продължи до 22 февруари. Добавката ще...

Новини2 месеца ago

Ясновидката Николета: Молете се за България на 21 март, надвиснала е опасност!

Познах за фалкона на Бойко, виждам го президент В противен случай ни грозят мизерия, бедствия и конфликти, смята Йорданова „Молете...

Новини2 месеца ago

Проф. Кантарджиев: Нито един случай на грип не е регистриран в страната

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Новини2 месеца ago

Милиардер дава 180 млн. долара, ако се ожените за дъщеря му

През 2012 г. хонконският милиардер Сесил Чао предложи 65 млн. долара на мъжа, който спечели любовта на неговата дъщеря. Две...

Новини2 месеца ago

Вижте как изглежда голямата сестра от „Трима братя, три сестри“

Не нужно човек да е гледал сериала „Трима братя, три сестри“, за да си спомня как точно изглежда една от...

Новини2 месеца ago

Осинових сляпо и глухо момиче, а получих дъщеря мечта

Елена не спала три дни подред… Момиченцето, с което се запознало в сряда, изобщо не излизало от главата й. Едно...

Новини2 месеца ago

ИНВЕСТИЦИЯ: Росен Плевнелиев вдига селски палат за милиони до любимия СПА-хотел на Корнелия

И до момента Плевнелиев не е прекъсвал връзката си със село Баня, където често отсядал заедно с половинката си Деси...

Новини2 месеца ago

Новородени бебета изчезват безследно в българска болница

Две години и половина след мистериозната смърт на новороденото бебе на Нина Мандраджиева прокуратурата в Бургас мълчи. Живо родено, после...

Новини2 месеца ago

Симеонов и Марешки в коалиция за изборите

Политическите партии „Воля“ и НФСБ се явяват заедно на парламентарните избори. Това става ясно от изявление на двете партии. „Днес...

Новини2 месеца ago

Прочута българска ясновидка: ГЕРБ ще спечели, а жена ще стане президент

Виктория-Александра Николова от Девня e сред най-точните ясновидци у нас. Тя се прочу с дарбата си още през миналата година,...

Без категория2 месеца ago

Баба Елена живее с 5 лева на седмица и се топли в Кауфланд, за да оцелее

Младеж от Пловдив разказа историята на възрастна жена, която срещнал случайно. Историята на старицата ще ви хване за гърлото. Glas.bg...

Реклама

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!