Докато руският президент Владимир Путин продължава да унищожава Украйна, има един човек, който потенциално би могъл да го откаже от неговата убийствена схема. Тя се казва Вера Дмитриевна Гуревич и е класен ръководител на Путин от 5-и до 8-и клас, пише Труд.

Но Гуревич е много повече от това. Тя беше майката за младия Путин, когато неговата собствена майка Мария Ивановна е отчуждна от него, след като претърпява множество психологически травми в живота. Двамата й сина преди Путин умират в ранна детска възраст в разрушения от войната Ленинград (днешен Санкт Петербург).

Самата Мария едва не умира от глад по време на блокадата на Санкт Петербург. След като припада от липса на храна, тя е изнесена и оставена от жителите на града до купчините с трупове, докато там тя се събужда.

Снимката на Путин, когато е на 5 години – седнал в скута на майка си със скована около него майчина ръка, а тя се взира безизразно в далечината – казва всичко за тежките психически загуби, които войната и бедността са нанесли на момчето и на майка му.

Отсъствието на топлина и любов от родителите си младият Путин намира в своята учителка. Гуревич е основната причина, заедно с инструктора и наставника на Путин по джудо – Анатолий Рахлин, руският президент да се окаже на пътя към властта, вместо да бъде осъден или поне да остане изгубена душа. (Рахлин, когото младият Путин смята за втори баща, умира през 2013 г.)

Докато расте, Путин е проблемен младеж, който лесно влиза в уличните битки. Гуревич си спомня, че Путин е бил „много пъргав, неспокоен, с преливаща енергия”. „Не можеше да седи неподвижно, непрекъснато гледаше в тетрадките на съучениците си отляво, надясно и отзад и гмуркаше под чина за да си вземе химикалката, която изпускаше през цялото време“, споделя Гуревич в своите мемоари за нейният прочут ученик.

Младият „Володя“ се биеше и „щеше да си забие ноктите в противника, увисваше с цялата си тежест и се биеше като булдог“, пише Гуревич.
Гуревич също така описва своето посещение, което тя прави при родителите на Путин през септември 1964 г., когато той е на 11 години.

Те живеят в студен общ апартамент в сграда, пълна с паразити, а тя е научила, че Путин се е забъркал с група побойници, които имаха „лошо влияние върху него“. Гуревич отива да помоли неговите родители да поговорят със сина си, но тя бързо разбира, че Путин е хлапе, което живее само до 5 часа вечерта, оцелява с парче хляб и бутилка мляко, въпреки че майка му е приготвила вечерята му.

„Спри да се шляеш, заеми се с училището“, предизвиква Гуревич свояученик, разказва тя в книгата си. Путин й отговоря, че „може да свърши цялата си домашна работа в рамките на един час, ако иска“.

Но този ден се оказва повратен момент за него. Володя започва сериозно да се занимава с учението си, а Гуревич го обсипва с внимание. Тя освен всичко е и негов учител по немски език, става му приятел и ментор извън училище.

Междувременно Путин от време на време помага на своята учителка – гледа нейните дъщери, когато тя преподава в техникума по архитектура вечер, а съпругът й е в командировка. Младият Путин идва в дома на Гуревич и гледа момичетата и дори остава да пренощува. След този случай бъдещият президент започва да получава добри оценки и продължава образованието си като следва право.

И двамата родители на Путин умират от рак в рамките на няколко месеца един след друг през 1999 г. Същата година бившият руски президент Борис Елцин обявява по време на новогодишното си обръщение, че назначава тогавашния премиер Владимир Путин за временно изпълняващ длъжността президент на

Руската федерация докато не се проведат извънредни избори. Путин е избран за първи път за президент на 26 март 2000 г., като печели 52,94% от гласовете.

По време на своята ежегодна „Пряка линия с президента“ Путин споделя, че все още се обажда на Гуревич, която сега е на 88 години, за да я попита как е със здравето. Любовта му към нея е голяма и е доказана с няколко снимки и видеоклипове на Путин с Гуревич през изминалите години. Когато е с нея, лицето на безмилостния руски диктатор светва и го обгръща рядко срещана топлина.

Сега Путин е настроен да унищожи дори членовете на вътрешния си политически кръг и изглежда че никой от тях не може да го разубеди. Малко вероятно е някой сътрудник от Кремъл да има толкова голяма власт, че руският лидер да се почувства застрашен или да приеме нещо като „заповед“.

Има една жена, която живее в друга страна, която би имала повече успех при него. NY Post наскоро съобщи, че приятели на живеещата в Швейцария любовница на Путин, Алина Кабаева, е била помолена да замине за Москва, за да го убеди да прекрати войната, но много по-вероятно е Гуревич, която той боготвори и приписва на нея своя възход, да убеди бившия си ученик, да спре насилието.

След като няма лостове на влияние върху бруталния президент на Русия, най-добрият шанс на Вашингтон да спре Путин е да активира своите „обратни канали“ – неформални, тайни, и дипломатически комуникации между държави, които, когато са скрити от обществеността, позволяват на едната или на двете страни в една конфронтация да запазят своя имидж, когато отстъпват.

Но за да сработи обратния канал, медиаторът трябва да има огромно влияние върху лицето, което трябва да бъде принудено да повярва, че неговият начин на действие не е в най-добрия интерес на неговата страна или на света.

Ако има някаква надежда да се спре касапницата на Путин в Украйна, то Вера Гуревич може да е най-добрият ни залог. Ако САЩ мислят извън рамката и успеят по някакъв начин да достигнат до нея, може би тя отново би могла да отклони своя бивш ученик от грешния път.