Свържете се с нас

Без категория

Баба Елена живее с 5 лева на седмица и се топли в Кауфланд, за да оцелее

Published

on

Младеж от Пловдив разказа историята на възрастна жена, която срещнал случайно. Историята на старицата ще ви хване за гърлото. Glas.bg публикува разказа без редакторска намеса:

На излизане от Кауфланд Тракия в гъчканака на входа, ми привлече вниманието една бабичка , която на пръв поглед , уж чака някого. Мачкаше и разгъваше една салфетчица в ръчичките си зад машината за кафе. Попитах я дали чака някого и има нужда от нещо, тя ме погледна в очите и с сълзи на очи ми каза, че всичко е наред.

Тогава с много молби изтръгнах историята й. Това е баба Елена от Смолян, дългогодишен жител на Пловдив, работила като счетоводител и живяла по голямата си част от живота в отсрещния блок. Баба Елена е вдовица, преди 4 месеца са я ограбили и оставили без почти никакви притежания.

На фона на мизерната пенсийка и идващата зима баба Елена се е принудила да изтегли заем от 4000 лева, с който да обзаведе отчасти изгубеното. Месечната вноска и е 70% от пенсията.

Баба Елена кара с по 5 ЛЕВА НА СЕДМИЦА и от срам да помоли за помощ , стой на топло в магазина до входа защото паричките и не стигат за сметки. Вглеждайте се в очите на хората, те никога не лъжат , каквито и действия да изпълняват те в забързаното ви ежедневие . И ако срещнете Баба Елена до входа на Кауфланд , помогнете и с каквото можете , тя от срам няма да помоли никого за нищо , даже настоя да ми подари някаква руска играчка от детството и другия път когато ме срещне.

Продължете с четенето

Без категория

Бойко Рашков – имотен крал с резиденция в полите на Витоша, 5 апартамента и 2 къщи. Недвижимостите с пазарна оценка над 2 млн. евро! Откъде са парите? Не е декларирал 645 000 лв. в сметките си (СНИМКИ/ДОКУМЕНТИ)

Published

onНа този въпрос потърси отговор ПИК, проследявайки имотното състояние на МВР шефа на Румен Радев, който за месец заформи невиждани скандали в държавата.

Съдържанието на имуществените декларации, които Бойко Рашков е бил длъжен да подава през годините с оглед на позициите в държавни институции, които е заемал, повдигат множество въпроси, най-важният от които е този – може ли с държавна заплата да станеш истински имотен магнат. 

Служебният вицепремиер и вътрешен министър има толкова недвижими имоти, почти колкото са членовете на правителството, назначено от президента Румен Радев. Бившият следовател и съпругата му Мария Михова, която е нотариус, притежават резиденция, къщи, множество апартаменти, основно в София и Несебър, гаражи и няколко парцела в различни точки на страната.

Общата стойност на недвижимото имущество, собственост на фамилията Рашкови, възлиза на много над един милион лева. Но само по данъчна оценка. Според експерти пазарната стойност на имотите надхвърля фамозните 2 милиона евро!

Само резиденцията му в в полите на Витоша би могла да се изтъргува за 1 милион евро.

В същото време се оказва, че през 2018 г. Рашков пропуска да декларира доходи от „друга стопанска дейност“ на семейството в размер на близо 645 000 лв. В декларацията за календарната 2017 г. са констатирани и други фрапиращи несъответствия – като декларирането на парични средства по банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 664 лв. Липсват данни за съпругата – парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 62 606 евро; 15 787 евро; 58 392 евро; 11 488 лв.; 21 352 лв.;155 912 лв. и в размер на 20 896 евро. Към онзи момент Бойко Рашков е на длъжност директор на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

През май 2019 г. Бойко Рашков коментира пред „Дневник“, че е декларирал само 82 016 лв., защото толкова е имал в сметките си.

„Обявените за недекларирани 645 хил. лв. от друга стопанска дейност той не успя да си ги обясни, като каза, че не се занимавал с такива дейности“, пише още сайтът, пред който Рашков изразил учудване защо трябва да декларира доходите на съпругата си, която е нотариус.

Десет години по-рано обаче това е направено. Тогава Бойко Рашков обяснява закупуването на два апартамента в София именно с доходите на съпругата си.

Макар да е юрист с дълъг професионален опит, има много неясноти в съдържанието на имуществените декларации на настоящия МВР-шеф. Толкова много, че преди две години Рашков попада в списък на хора от властта, на които антикорупционната комисия е дала срок за коригиране на неточности в декларациите. Рашков обаче така и не ги отстранява, а това обяснява с факта, че не е знаел, защото бил търсен на стар адрес, на който отдавна не живеел.

Поведението на 66-годишния юрист е повече от странно, защото той пропуска да подаде декларация при напускането на ръководеното от него Бюро за контрол на подслушванията. И още нещо – след дълги години семеен живот, едва през 2019 г. двамата със съпругата си сключват брачен договор.

Всичко това е изненадващо, защото през по-голямата част от професионалния си път Рашков е заемал позиции, които са изисквали деклариране на доходи и имущество.

В средата на 90-те години Рашков е следовател, когато е избран за главен прокурор, но по политическа поръчка на тогавашния премиер Иван Костов така и не става първи обвинител. После четири години е депутат от БСП, а след това за кратко и заместник-министър на правосъдието в Тройната коалиция. След 2009 г. се връща в следствието, за да бъде избран с гласовете на БСП, ДПС и „Атака“ в края на 2013 г. за председател на новосъздаденото Бюро за контрол на подслушванията. Рашков е преподавател по наказателен процес. През 2020 г. е назначен за съветник на президента Румен Радев.

Именно последното обстоятелство принуждава в крайна сметка Бойко Рашков да „осветли“ имущественото си състояние, като със закъснение от цяла година след освобождаването на поста на председател на НБКСРС подаде декларация. Така в графата „недвижими имоти“ са попълнени общо 19 позиции, формално придобити през 2019 г. по силата на „брачен договор“.

Прави впечатление, че липсват двата големи апартамента в кв. „Витоша“, закупени през 2009 г., както и всички имоти, които остават собственост на съпругата му. Рашков декларира и вложения в пенсионни и инвестиционни фондове, равняващи се вече на 750 000 лв. 

Със сигурност доходите на Рашков през годините, с оглед на заеманите позиции, са били над средните за бюджетната сфера, но далеч от тези, които позволяват превръщането на един добре платен държавен служител в имотен магнат, който може да си позволи да живее в луксозна резиденция, разположена във вилна зона „Американски колеж“ в подножието на Витоша. Едно от възможните обяснения за имотните придобивки може да се окаже професията на съпругата на МВР-шефа, която е столичен нотариус.

Преглед на декларациите, които Рашков е подавал, сочи, че имущественото състояние на семейството рязко се подобрява основно през последните десетина години. Така например през 2008 г., като заместник-министър на правосъдието Бойко Рашков, декларира закупуването на имот в Несебър на стойност 150 000 лв. Актуална справка в Имотния регистър сочи, че Рашков и съпругата му притежават апартаменти, гаражи и складови помещения, част от комплекс, намиращ се на крайбрежната улица „Несебър“, свързваща едноименния морски град с Равда.

Краят на мандата на Тройната коалиция, в който Рашков е заместник-министър на правосъдието, съвпада със закупуването на два апартамента – от по 145 кв. м. и 111 кв. м., в столичния квартал „Витоша“. Декларираното през 2010 г. закупуване на жилищата е обяснено с доходите на съпругата в размер на над 270 хил. лв. за предходната година. Преди това двамата имат един апартамент в „Павлово“ от 109 кв. м., закупен с банков кредит, който е погасен изключително бързо.

Година по-късно – през 2010 г., но вече като следовател, Бойко Рашков декларира закупуването, с 44 хил. лв. от заплати, на къща в пирдопското село Антон. Десетина години по-късно Рашков ще декларира, че притежаваните къщи в Антон вече са две.

През календарната 2011 г. Рашков не декларира закупуването на нови недвижими имоти. От декларацията му става ясно, че от заплати е спестил малко над 30 хил. лв., които са депозирани в банка. В същото време изплаща и заем в размер на малко над 10 хил. лв. Тогава Рашков за първи път декларира и облигации възлизащи на почти 100 хил. лв. От наеми са декларирани скромните 800 лв. и още 8000 лв. от преподавателска дейност, на каквато единствено има право, извън работата му като магистрат. През 2012 г. декларацията е идентична.

В първите месеци на 2014 г., малко след като е избран за председател на новосформираното Национално бюро за контрол на СРС-та, Бойко Рашков декларира придобиването на ½ собственост от къща от 310 кв.м., с обща разгърната площ от 1000 кв.м. в София. Имотът е закупен през 2013 г. за 450 000 лв. Произходът на средствата Рашков обяснява с доходи от трудови възнаграждения.

Факт е, че Рашков е избран за председател на Бюрото през месец декември 2013 г., т.е. тогава напуска съдебната система, от която по право му се полагат 20 заплати накуп. Като повечето магистрати, вероятно и Рашков е имал стотици дни неизползван платен годишен отпуск. Но дори и този „бонус“ не би стигнал, за да оправдае закупуването на имота от близо половин милион лева. Освен ако част от парите не са дошли от съпругата – нотариус. Подобно обстоятелство този път не е отбелязано в декларацията. Наред с това – дори и да е получил солидно обезщетение при напускане на съдебната власт, това е станало в дните около Коледа.

Любопитен е и начинът, по който в началото на 2020 г. Рашков декларира резиденцията в подножието на планината „Витоша“, намираща се в близост до Академията на МВР. Имотът е деклариран на части – като апартаменти, тераса, фитнес, гаражи и складови помещения. Само дворът е близо 1800 квадрата. Според справка в Имотния регистър – къщата във вилна зона „Американски колеж“ се състои от два апартамента, всеки от по 232 и 241 кв. м., още един от 74 кв. м., ателие от 45 кв. м., фитнес – 40 кв. м. и гараж за четири автомобила. 

През 2015 г. Рашков получава като наследство в „Люлин“ апартамент от 55 кв. м., година по-късно декларира закупуването на друг апартамент в столицата, отново 55 кв. м., като декларираната цена е 10 хил. лв., за колкото на пазара на имоти трудно може да се намери дори паркомясто. Всъщност семейството на служебния министър притежава още един апартамент в столицата – 99 кв. м. в кв. „Красна поляна“, както и нива в община Гърмен.

Според декларациите на Бойко Рашков и справките в Имотния регистър, съпругата му притежава част от къща във Варна, дворно място край морската столица, както и жилища и магазини в Долен Чифлик, Варненско. Като повечето от тях са наследствени.

През лятото на миналата година Мария Михова става собственик и на тристаен апартамент и гараж в новопостроен жилищен блок в столичния квартал „Младост 4“, където пазарните цени отдавна са над 1000 евро за квадратен метър.

И още странности в имуществените декларации.

Докато е директор на Бюрото за контрол на подслушванията, в продължение на три години Рашков знаково декларира притежаването на влог от две евро или четири лева. За 2017 г. е декларирал притежанието на дялове в инвестиционни и пенсионни фондове, възлизащи в размер на близо 450 000 лв. Сделките на борсата, наред с доходите на съпругата – нотариус, изглежда може да се окажат удобен начин за оправдаване на перфектното имуществено състояния на преподавателя по право на студенти, президентски съветник и от месец служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Многото придобити недвижими имоти в рамките само на няколко години, установените сериозни несъответствия в декларираните доходи преди две години, появата на неизяснени 645 хил. лв., както и „случайният“ тотален хаос в имуществените му декларации, освен като повод Рашков да даде разяснения за имотното си състояние пред обществеността, могат да послужат и на служебния кабинет да демонстрира на практика желанието си за пълна прозрачност в управлението.

Светлина върху това как след години работа на държавна служба, ставаш имотен магнат, би могла да даде една проверка на Националната агенция за приходите. Стига обаче самият изпълнителен директор на НАП – Румен Спецов, който би трябвало да разпореди проверката срещу Бойко Рашков, да не е обект на разследване на Икономическа полиция или дори на ГДБОП, по подозрения за данъчни престъпления и прехвърляне на фирма на фиктивен собственик, с цел източване на ДДС. Същински параграф 22, сътворен от кадровата политика на кабинета на президента Радев, а и от самия него.

Ето и декларацията на Бойко Рашков, която той предствя малко преди да бъде назначен за съветник на президента Румен Радев: https://register.caciaf.bg/2020/F19DD4F2-8DFD-43A3-BBA7-2848D762D5E8112773.xml

Резиденцията край Американския колеж

Декларациите на Рашков с противоречиви данни

Имотът в кв. „Витоша“

Новите придобивки в „Младост“ в луксозен затворен комплекс

По-старият апартамент в „Павлово“

Кооперацията в „Красна поляна“

Апартаментът в „Люлин“ от ранните имотни придобивки

Източник:ПИК
Продължете с четенето

Без категория

Вдовицата на майор Терзиев предупреди: Само не преписвайте на съпруга ми това

Published

onГневен пост пусна във фейсбук Димитрина Попова, съпругата на загиналия майор Валентин Терзиев.

В него тя реагира остро на всички опити инцидентът да се обясни като резултат от пилотска грешка заради малкия нальот на летеца – 12 часа.

Ето и пълния текст на публикацията на Попова без редакторска намеса:

„Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота – повечето хора така си мислят. Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената й необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън. При всички тези факти, да го снишиш под 1000 метра, за да гони целта, а може би под 500 метра, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота е прекалено. Няма да допусна да си „измият ръцете“ с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове. С две думи – натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това. И да ген. Русев, аз ви казах „Благодаря!“ без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря. ЗАЩО? допуснахте това да се случи. Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някой. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо.“
Продължете с четенето

Без категория

Карадайъ при Ердоган: Турция е нашата родина. Емигранти сме в България.

Published

onКадър ДПС

Прелюбопитна е реакцията на ДПС и особено думите на лидера Карадайъ при визитата му при Ердоган.

В събота Карадайъ, заместникът му Ахмед Ахмедов и евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк са се срещнали и с турския президент Реджеп Ердоган. Приемът се е състоял в имението “Вахдеттин” в Истанбул, но без медии, съобщиха от пресцентъра на партията.

Борбата ни е да защитим турската си идентичност, казал Карадайъ пред Шентоп, цитиран от Анадолската агенция, предаде „24 часа“.

Това е заявил лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при срещата си с председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, съобщи Анадолската агенция.

Той напомнил, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г.

“Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България – б.р.). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си”, допълнил Карадайъ.

Тези, които са турци и членове на българския парламент, не служеха на турците, а на собствената си партия. Те не могат да защитават правата на турците. Единствената философия на националистите е враждебността срещу турците, допълнил още той. Пред шефа на турския парламент Карадайъ подчертал и че у нас агитацията на чужд език е забранена със закон, а държавата не им помагала в раздаването на турски учебници в училищата. “За съжаление, в България има двоен стандарт спрямо турците”, казал Карадайъ.

Повече в https://www.24chasa.bg/novini/article/9861222
Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини12 часа ago

Българин ни разплака на Олимпиадата, с изваден глезен и разкъсани връзки се бори докрай

Българският гимнастик Дейвид игра на олимпийските игри в Токио с изваден глезен и разкъсани връзки. Не успя да преодолее квалификациите...

Новини12 часа ago

Помните ли Мая и Магапаса? Дъщеря им разби всички родни силиконки – вижте колко е красива (Снимки):

Помните ли култовия дует Мая и Магапаса? Въпреки, че отдавна вече имената им не са заедно на сцената и в...

Новини12 часа ago

През 2017-та съпругът ѝ отрязва и двете ѝ ръце, защото му иска развод. Ето как изглежда днес невероятната Рита (Снимки):

През декември 2017 г. в Серпухов, селище близо до Москва, се случва тази  ужасна история, обиколила всички медии, припомня 365 Новини. ...

Новини12 часа ago

Честен докрай! Слави Трифонов закла Борисов, Радев ще управлява България

Чалгар или не, трябва да му се признае, че именно Слави Трифонов е този, който сложи края на Бойко Борисов....

Новини14 часа ago

ДБ даде Борисов на прокуратурата за заканите към министър Рашков

кадър Бойко Борисов, фейсбук Общинският съветник на Демократична България Методи Лалов подаде сигнал срещу шефа на ГЕРБ Бойко Борисов до...

Новини14 часа ago

Обрат! Нов фаворит на Слави за премиер в бъдещия кабинет на ИТН

Юристът Петър Илиев е изместил Меглена Кунева като кандидат-премиер на ИТН, съобщава „5Gmedia“, като се позовава на свой източници. Адвокатът...

Новини16 часа ago

Манолова: 10 000 лева помощ за второ и трето дете

снимка Мая Манолова, фейсбук „Внесохме законопроект за подкрепа на младите семейства, който включва 10 000 лв. еднократна помощ за второ и...

Новини16 часа ago

Нинова посочи кои трима души стоят зад бунта срещу нея и изненадващо призна, че оставката й…

Повикаха малко 60 човека и си тръгнаха. След този брифинг може и да ми я поискат, но до този момент...

Новини16 часа ago

”Галъп”: Близо 60% одобрение за работата на служебното правителство

Кадър видео Нова ТВ Общата оценка на служебния кабинет е положителна. 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите...

Новини18 часа ago

Четирима служебни министри с шанс да останат и в следващия кабинет

„Има такъв народ“ ще предложи министър-председател, но той няма да е Меглена Кунева. Не държим да участваме с министри и...

Новини18 часа ago

В гората край софийското село Лозен почерня от полиция, ето какво се случва

Неочаквано извънредна ситуация се разиграва в момента край софийското село Лозен. Това заявиха читатели на БЛИЦ. По думите им в...

Новини18 часа ago

Борисов към министър Рашков: Пияница! С гол г*з ще мачкаш таралеж

кадър Бойко Борисов, фейсбук Бойко Борисов днес много остро разкритикува срещите, които вървят между ИТН и останалите партии. Той нарече...

Новини20 часа ago

Гнусна гавра! 29-годишен изнасили 66-годишна, отмъкна й 55 лева

29-годишен мъж е задържан заради грабеж и изнасилване на 66-годишна жена в село до Добрич, съобщиха от МВР. Младият мъж...

Новини20 часа ago

ДПС с ключово условие към ИТН! Тошко пък… СНИМКИ

„Повечето от идеите ни съвпадат. Безусловно имаме и различия“, това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след разговорите с „Има такъв...

Новини20 часа ago

В Скопие гърмят шампанско след изцепка на външния министър на Радев

В събота служебният министър на външните работи е казал потресаваща глупост. Толкова потресаваща, че анитбългарите в Скопие вече подготвят шампанското, пише epicenter.bg. Според...

Новини21 часа ago

Опашки от болни и сакати се вият пред лековит извор в Пещера, сляпо момиче прогледна

Опашки от болни и сакати се вият пред лековит извор в град Пещера, видя 365 Новини. Той се намира в...

Новини22 часа ago

Проф. Константинов хвърли истинска бомба с тези думи

„Все още съм член на „Информационно обслужване“. До 16 август. Нищо драматично няма. Това, което виждаме последните години и месеци...

Новини22 часа ago

Водеща на Нова тв хвана Манолова на тясно за Слави ВИДЕО

Ще има кабинет, такова е очакването на Българските граждани. Той ще е почтен и ще се заеме с неотложните проблеми...

Новини22 часа ago

Всички с К-19 ваксини изтръпнаха след тази новина от Словения

Парламентът на Словакия в събота вечерта на първо четене подкрепи законопроект, който изравнява правата на ваксинираните срещу коронавирус и тези, които...

Новини23 часа ago

„Убийството на Борисов е уговорено в боянските Сараи с хора на президента“

Не Четворна, а Петорна коалиция поема България след „уйдурмата“ в парламента, прогнозира в студиото на СКАТ Издателят на ПИК Недялко...

Реклама

Trending

Copyright © 2021