Свържете се с нас

Новини

Вижте как двама българи направиха 250 милиона долара за 10 години в Чикаго

Published

on

Преди 10 години като студенти Павел и Румен Вълневи от Доспат напускат BG с по една чанта багаж, сега бизнесът им в USA се оценява на повече от $250 млн.

600 тира, автомобилен сервиз, хранителни магазини, цех за месопреработка, вестник и телевизия – бизнес за над 250 милиона долара. Това е резултатът от 10-годишния труд в Чикаго на двама братя от Доспат, тръгнали за Америка с по един куфар. Сега за тях работят около 700 души. Не мислят за връщане обратно. Там са се задомили. Имат и по две деца. От 1 г. и родителите им са с тях. Също и братовчеди, роднини, приятели. Устроили са си свой БГ-свят по американските правила. Работят здраво. Почиват само по Коледа.

Пръв за Америка тръгва Павел (сега на 34 г.) през 2002 г. като студент.

Преди това завършил средно образование в Икономическия техникум на Смолян, а в УНСС – висше. Заминава с договор за Ню Йорк с три други момчета. Но последния ден им се обаждат, че трябва да се преместят в Чикаго. 24 часа по-късно се озовават уж на сигурно в “Бургер кинг”, но собственикът вече е наел 12 души и няма места. Българчетата купуват колела за по 10 долара и почват да обикалят от врата на врата. За седмица Павел намира първа работа, после и втора. Чисти хотелски стаи. През това време у него се заформя идея да поработят с брат му като шофьори на ТИР, защото получавали 4-5000 $ месечно, да спечелят по за един апартамент в София и да се преместят там.

С тази цел следващото лято Павел хваща полет за САЩ заедно с брата Румен, 2 години по-малък от него. Румен е завършил средното в ПМГ – Смолян, а висшето – във ВИХВП, Пловдив.

Кацат в Чикаго и с договори отиват в планински курорт в Уисконсин. Веднага хващат по две работи, а Павел и трета. Три месеца големият брат работи по 20 часа без почивен ден – като поддръжка към общината, а на другите две е охрана на паркинга на компания за разходки с лодки.

Твърдата им нагласа е да станат тираджии. Но остават нелегални. Затова 9 години не се прибират в България, 7 години не виждат родителите си, докато майката и бащата не отиват при тях.

“Като приключихме в Уисконсин брат ми стоя дълго без работа в Чикаго, после се хвана охрана на голяма верига – да проверява касовите бележки. Аз извадих късмет на втората седмица и станах доставчик на пици. Питаха ме: “Познаваш ли квартала?”. Излъгах, че го познавам, за да ме вземат. Помогнаха ми българи. Със спестени от Уисконсин пари купихме кола. И парите свършиха. Тази зима ни беше най-тежкият период – пари няма, работа трудно се намира. Чакахме да дойде пролетта. Изкарахме книжки. Брат ми се качи на ТИР в края на февруари, аз на 10 март. Обучаваха ни две седмици”, спомня си Павел.

После тръгват с камионите сами. Сега онази смелост им се вижда безразсъдство – стар камион, на повече от 1 млн. мили, с отказващи периодично спирачки.

Без приятели, без излизания по дискотеки. Връщат се в квартирата по за ден-два на месец да се изперат и платят сметките. На третия месец събират пари, но апетитът идва с яденето. “Като виждаш, че едва си изкарал зимата, а за всяка миля ти плащат центове, ти се работи още повече. Виждаше ни се като авантюра – минаваш през разни градове. Беше интересно. Нямаш началници. Пиеш кафе сутрин и тръгваш. От теб се изисква само да стигнеш от точка А до точка Б за определено време. Спираш, когато решиш”, разказва с увлечение големият брат.

Нон-стоп на педал и без харчове събират достатъчно за камион, но не го купуват кеш. Искат банков кредит. От там обаче ги отрязват, че са без кредитна история. За пръв път чуват за точкова система. Впрочем първият камион е на друг българин. Пламен Славов е човекът, който им подава ръка в САЩ. Компанията на софиянеца и сега е с добра репутация в USA. Половината пари за ТИР-а им ги дава той. 5 месеца по-късно момчетата купуват втори камион и в края на 2004-та имат вече три. След година отварят своя компания. Купуват още три.

“Ако те одобрява банката, не е проблем да вземеш кредит. Сега с лекота купувам 150 камиона”, разказва бизнесменът.

Към настоящия момент фирмата им “Amerifreight Systems” разполага с 600 ТИР-а. Шофьори са им много българи. Братята са и дилъри на камиони. На година продават по 100. Бизнесът им не е само транспортен – фул сървиз в САЩ и Канада. Продават гуми от Китай.
Най-големият удар правят по време на кризата. Уверени са, че именно тя отсява слабите.

“Много като нас са купили камиони, но не правят сметка на разходите. Точно тогава удвоихме и утроихме компанията. Фалира някоя компания и й вземаш курсовете. Непрекъснато се отварят свободни пространства”, анализира предприемачът.

Почнали от нулата и стигнали нависоко с изострен усет, двамата българи правят нестандартна крачка точно в най-дълбоката криза. Удвояват с 40 нови камиона фирмата. Тогава от бранша ги смятали за побъркани. “Но това е другият момент – трябва да рискуваш”, е категоричен Павел. Успокоявали се: “Ние сме отишли с чанта багаж, може и с чанта багаж да се върнем”.

Любовта към новите технологии ги извежда още по-напред. Компанията им е в първите GPS-системи. И сега в САЩ има компании с по 10 000 камиона без да ги внедрят. Сред пионерите са и със софтуерни програми, които изчисляват къде да заредиш евтино гориво, какво е трасето, къде е камионът.

Имат сервиз за ремонт на автомобили, по-голям отколкото на “Волво”. 2/3 от камионите за ремонт са външни. Обслужват ги две смени по 25 механика. Само Павел е помогнал на над 100 българи да вземат книжка и да купят камион на изплащане. “Ако мога да помогна, ще помогна, но до днес не съм навредил на никого”, казва с усмивка 34-годишният бизнесмен. В Чикаго с брат му имат апартаменти, но планират да си построят къщи. “Засега една стотинка да имаме – я вкарваме в бизнеса. Така сме решили – докато сме млади и имаме по-голяма енергия, да изградим по-голям бизнес”, споделя Павел Вълнев.

Румен и Павел станаха известни, когато осигуриха транспорта за турнето на “Шоуто на Слави” из цяла Америка. Те обезпечават и редица културни събития. Един от най-сериозните им ангажименти е ежегодният български събор в Чикаго. Миналата година се събрали 12 000 наши сънародници. Но това не трогнало нашите медии. Само БиТиВи им отделя 30 секунди.

Този бил преломният момент и от една година Вълневи са собственици на вестника”BG Voice”. В Америка се продават бизнеси, което не е познато като практика у нас. А “BG Voice” е безплатен български седмичник с тираж 10 000 броя и сайт с около 13 000 посещения дневно от България. Оставя се на места, откъдето го взимат емигрантите.

Павел е убеден, че в медиите за емигранти има пазарна ниша. Знае, че инвестицията е дългосрочна. След 4-5 г. ще излязат на нула. “И когато започне да печели, това също е бизнес, който може да се продаде”, разсъждава той.

“Реално ние не съществуваме за медиите в България. Върви някой политик и 10 камери го следват по петите, а за нас – нищо”. Това им тежи на нашенците в чужбина. Сериозна подкрепа братята срещат от сънародници, за да създадат и телевизия.

BITelevision заработи съвсем наскоро. Прави по 1 ч. програма на ден и е само в интернет. Там работят 23 човека. Скоро ще я качат в ефир за Чикаго, а после и на сателит. Планират студио и в България, за да се свързват емигранти с роднини. На по-късен етап идеята е за студиа в Лондон и Мадрид. Вече имат контракти със СиЕнЕн.

“В Америка или можеш, или не можеш. Това, което ми прави голямо впечатление, че у нас гледат външността ти, за да те преценят. Там и да не знаят къде е България, те уважават заради това, че успяваш в бизнеса. Не те гледат презрително заради произхода ти”, казва Павел Вълнев.

При тях работят хора от Афганистан, Иран, Пакистан, бившите руски републики, от цяла Европа, от Африка.

Смешни са им политиките, които се вихрят в България. “Като живееш дълго навън, свикваш на дисциплина и ред и те дразни неразборията. Дори сега като гледам тези коли, паркирани една нагоре, друга – надолу, и ми е неприятно. Шефът на ЦРУ си подаде оставката за това, че са го хванали в изневяра, а тук какъв морал имат политиците!?”, недоумява при гостуването си в Доспат Павел. Учудва се как някакви лица у нас са с по 10 души охрана, а там хора с огромен бизнес ходят сами и че тук се обръща огромно внимание на дрехите и на колата.

“Тези, които са добре в чужбина, няма да си дойдат. Децата ни са родени в Америка. Не изпитваме носталгия, защото цялото ни семейство е там. При нас работят роднини и приятели. Чувствам се щастлив и пълноценен, постигнал съм всичко сам”, обобщава Павел.

Продължете с четенето

Новини

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

Published

on

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата.

Блудствените действия са извършени на пет пъти в периода от декември 2020 г. до 26 януари 2021 г.

16-годишен блудства с 8-годишно дете

За да прикрие гнусните си действия мъжът е заплашвал детето. Момиченцето е било подложено на брутално изнудване и системен психологически тормоз. Всичко това се случва преди да изтекат 5 години от други посегателства над деца. За това извергът вече е бил осъждан и е лежал в затвора.

Според държавното обвинение всичко това е изключително опасен за обществото рецидив.

Продължете с четенето

Новини

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Published

on

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна кухня и двор, където да живее. Собственикът на кравефермата, търсеща хора, обясни, че се работи 8 часа на ден. Работата се върши основно от машини, пише Трафик нюз бг.

Въпреки инвестираните евросредства от над 2 милиона лева, фермата не функционира на пълен капацитет почти година – нямало кой да работи.

„Хората се плашат, като чуят за животни. Мислят си, че трябва да се работи с лопатата, с копача, както беше преди години. Но съвсем не е така. Всичко е механизирано”, коментира той и се оплака, че хората си взимат парите и напускат без дори да кажат.

Анастас показва основните задължения с надеждата да привлече кандидати. За всеки кравар най-тежко е чистенето на обора. „Това не е едновремешното отглеждане на животни. Чистенето става много бързо и лесно. С едно натискане на копче, без лопата, без нищо”, каза той пред Нова.

Храненето и доенето също са механизирани, а за комфорта на животните се грижи пак машина – чесало. Не е нужно работещият да е специалист, а да има желание, да е дисциплиниран и да обича животните. Ако не намерят работници от България, Анастас ще търси от чужбина.

Жителите на Столетово обаче се съмняват в обявата и заплатата. Не искат и да идват чужденци. Кандидати за работа в кравефермата продължават да се търсят.

Продължете с четенето

Новини

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Published

on

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.
Консумацията на пилешко в Америка се е увеличила с 30 процента през последните 20 години, и в унисон с това е необходимо по-голямо производство.

Конкуренцията на пазара е голяма, така че компаниите искат да намалят цената на пиле, за да дадат отговор на останалите производители. Това ще успее, ако успеят да намерят евтина работна ръка.

В превод, всички компании наемат работници, които уринират по себе си, не ядат, не пият – нямат почивки!

„Хората уринират по себе си, защото не им е позволено да използват тоалетната“, каза Педро, бивш служител в компанията „Tyson“, предава Telegraf .rs .

На базата на доклад на САЩ на „Oxfam“, работниците в заводите имат една почивка от половин час, която не е достатъчна за всички нужди. Постоянно са под натиск да работят по-бързо и по-интензивно и често се случва и да уринират по себе си, защото не стигат да отидат до тоалетна.

Или не трябва … Работата е малко платена, и всеки работник получава по-малко от 10 долара на час.

„Винаги се усмихвам, когато ще чуя лозунга“ Ние се грижим за вашето пиле“, каза бившият работник Албиус Латор. Дали човешкото достойнство струва като едно парче пиле?

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини3 месеца ago

Мъж изнасилвал цяла година 9-годишно момиченце и го заплашвал в Свиленград

49-годишен рецидивист е задържан за блудство с 9-годишно момиченце в Свиленград, съобщават от Прокуратурата. Блудствените действия са извършени на пет...

Новини3 месеца ago

Докъде се докарахме! Бизнесмен дава 3 бона заплата в кравеферма за хора без образование с бонус безплатна квартира, но мераклии няма

Обява за работа предлага 3000 лв. заплата за животновъд без специализирано образование и опит. Отпуска му се къща с лятна...

Новини3 месеца ago

Уринират по себе си, защото нямат право на почивка: Работниците в това предприятие не смеят да ядат, нито да пият вода през работно

Винаги се усмихвам, когато ще чуя рекламата „Ние се грижим за вашето пиле“, казва бившият работник Албиус Латор.Консумацията на пилешко...

Новини3 месеца ago

Всяка вечер син катери стена на болница, за да бди над болната си майка

Трогателна история от Палестина развълнува светаМлад мъж всяка вечер посещавал своята болна от коронавирус майка , изкачвайки се до перваза на нейната болнична стая в...

Новини3 месеца ago

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е

Споделя се като вирус! Откриха нещо по-ценно от злато в този български град! Прииждат хора! Това е Снимка: borbabg.com. Минералната...

Новини3 месеца ago

На прага на оцеляването: Баба и внуче спят до късно, за да се хранят два пъти дневно

Баба и внучето ѝ живеят на прага на оцеляването. По стечение на обстоятествата, жената е принудена да се грижи сама...

Новини3 месеца ago

Васил Божков бесен на Румен Радев: Пълен провал си, върни ми парите!

Bacил Бoжĸoв нeгoдyвa, чe Бoйĸo Бopиcoв вce oщe e нa влacт!Oлигapxът Bacил Бoжĸoв, ĸoйтo ce yĸpивa в Дyбaй oт нaчaлнитe...

Новини3 месеца ago

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗГАРЯ: Доц. Татяна Буруджиева сезира Комисията за правата на човека в ЕК заради делата на „разстроената“ Нинова

„Аз съм атакувана в качеството си на политолог. В иска са посочени две мои интервюта пред пловдивски медии. Доста се...

Новини3 месеца ago

Проф. Витанов с лоша прогноза: Ако продължаваме така, скоро ще имаме над 1500 заразени с COVID-19 на ден

За думите на ген. Мутафчийски, че ни остават три седмици, проф. Витанов заяви, че следващата е третата и ще доближим...

Новини3 месеца ago

От днес по 50 лв. на пенсионерите. От март по 120 – кои ще ги получават?

От днес започва изплащането на добавката от 50 лева за всички пенсионери. То ще продължи до 22 февруари. Добавката ще...

Новини3 месеца ago

Ясновидката Николета: Молете се за България на 21 март, надвиснала е опасност!

Познах за фалкона на Бойко, виждам го президент В противен случай ни грозят мизерия, бедствия и конфликти, смята Йорданова „Молете...

Новини3 месеца ago

Проф. Кантарджиев: Нито един случай на грип не е регистриран в страната

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Новини3 месеца ago

Милиардер дава 180 млн. долара, ако се ожените за дъщеря му

През 2012 г. хонконският милиардер Сесил Чао предложи 65 млн. долара на мъжа, който спечели любовта на неговата дъщеря. Две...

Новини3 месеца ago

Вижте как изглежда голямата сестра от „Трима братя, три сестри“

Не нужно човек да е гледал сериала „Трима братя, три сестри“, за да си спомня как точно изглежда една от...

Новини3 месеца ago

Осинових сляпо и глухо момиче, а получих дъщеря мечта

Елена не спала три дни подред… Момиченцето, с което се запознало в сряда, изобщо не излизало от главата й. Едно...

Новини3 месеца ago

ИНВЕСТИЦИЯ: Росен Плевнелиев вдига селски палат за милиони до любимия СПА-хотел на Корнелия

И до момента Плевнелиев не е прекъсвал връзката си със село Баня, където често отсядал заедно с половинката си Деси...

Новини3 месеца ago

Новородени бебета изчезват безследно в българска болница

Две години и половина след мистериозната смърт на новороденото бебе на Нина Мандраджиева прокуратурата в Бургас мълчи. Живо родено, после...

Новини3 месеца ago

Симеонов и Марешки в коалиция за изборите

Политическите партии „Воля“ и НФСБ се явяват заедно на парламентарните избори. Това става ясно от изявление на двете партии. „Днес...

Новини3 месеца ago

Прочута българска ясновидка: ГЕРБ ще спечели, а жена ще стане президент

Виктория-Александра Николова от Девня e сред най-точните ясновидци у нас. Тя се прочу с дарбата си още през миналата година,...

Без категория3 месеца ago

Баба Елена живее с 5 лева на седмица и се топли в Кауфланд, за да оцелее

Младеж от Пловдив разказа историята на възрастна жена, която срещнал случайно. Историята на старицата ще ви хване за гърлото. Glas.bg...

Реклама

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

error: Content is protected !!