Свържете се с нас

Новини

Родители убиват детето си, а след това лекарят открива покъртителна бележка в ръката на момчето

Published

on

Това е история за малко момче с голямо сърце. И това е история, която всеки трябва да прочете. Историята е за Иван, но в крайна сметка не е само за него.

Това е по-скоро за милиони други деца като Иван, които живеят в един и същ кошмар в света днес.

Дори тази история на Иван да е измислена, нейното послание ме трогна дълбоко. Не трябва да пренебрегваме този въпрос. Не трябва да забравяме Иван.

“Казвам се Иван и съм на 7 години. Обичам майка ми и татко ми, но и аз се страхувам много от тях. Често ме удряха и не разбирам защо. Тази сутрин се събудих и отидох на училище. Аз съм добър ученик и моят учител ме харесва.

Харесвам и всичките си съученици, но нямам приятели. Ето защо обикновено оставам вътре по време на ваканиците. Никой не иска да играе с мен. Опитах се да се сприятеля с другите деца, но те ме отхвърлиха и ми казаха, че съм отвратителен.

Те ми се смеят, защото нося едни и същи износени дънки, тениска и скъсани обувки всеки ден.

Един ден след училище влязох в салона и откраднах яке, което висеше там дълго време, на никой не му липсваше. С него се прибра вкъщи сам и през снежната буря.

Треперех от студ и беше трудно да се движа срещу силния вятър. Изведнъж някой ме бутна напред, паднах в снега и някой ме притисна в лицето. Тогава чух:

„Никой не те харесва. Идиот! „

Те ме ритаха в гърба и в стомаха, после избягаха и ме оставиха в студения сняг. Плаках. Не защото ми беше студено, или имах ран, плаках, защото нямах нито един приятел, въпреки че ми харесваха всички останали. Щом се прибрах вкъщи, майка ми се затича и ме сграбчи за косата.

„Къде беше? Защо си толкова мокър и мръсен? Проклето дете, няма да вечеряш, отивай си в стаята, там ще стоиш.

Направих, както ми каза майка ми, влязох в стаята си и не излязох до следващия ден, въпреки че бях много гладен и замръзвах от студ. Оценките ми се влошиха и всеки път, когато татко научаваше, ме удряше силно. Веднъж ме удари толкова силно, че не можех да движа показалеца си, а той никога не се оправи и всички деца ми се смееха.

Един ден почувствах много силна болка в гърдите.

Мама и татко не се интересуваха, че ме боли. Вечерта лежах в леглото си и исках само едно нещо. Искаше ми се да не ме боли повече, защото не исках да дразня мама и татко. Обичам ги толкова много, наистина.

На следващия ден в училище ни казаха да нарисуваме най-голямата си мечта. Другите деца рисуваха коли, ракети и хубави кукли. Аз не. Не защото не харесвам тези неща, а защото това, което исках най-много, беше майка и татко да ме обичат. Така че аз нарисувах едно семейство.

Една майка, един баща и техният син. Те си играеха и всички бяха щастливи. Докато рисувах, плаках тихо. Бих искал да имам майка и баща, които ме обичат. Когато беше мой ред да покажа моята картина на класа, всички се смееха.

Застанах пред класа и обясних:

„Най-голямата ми мечта е семейство“.

Смехът стана по-силен. Започнах да плача и казах:

„Моля ви, не ми се смейте, това е най-голямата ми мечта! Можете да ме удряте, можете да ме мразите, но моля ви, моля те не ми се смейте.

Искам родители като вашите, които ме прегръщат и ми се смеят, които ме вземат след училище и са щастливи да ме видят. Знам, че съм грозен и слаб, знам, че имам крив пръст, но моля те не ми се присмивайте.

Учителят се опита да изтрие сълзите ми, мисля, че някои деца ме разбраха, но мнозина продължиха да се смеят.

Един ден, когато правихме тест, аз не се справих добре. Знаех, че майка ми ще бъде много разстроена. Страхувах се да се прибера вкъщи, но не знаех къде да отида. Бавно се прибирах, но не исках. Майка ми се ядоса. Тя ме сграбчи и ме хвърли на пода, ударих си силно крака.

После ме удари в главата два пъти. Просто лежах там, не можех да стана. Това наистина боли. Но майка ме остави там на пода. Когато се върна, ми каза да почистя бъркотията, иначе когато татко се прибере вкъщи, наистина ще ме бие.

Помолих мама да не му казва нищо, но когато вдигнах поглед, видях, че вече е на прага.

Когато мама му каза за теста, той ме издърпа от пода, разтърси ме и ме удари. После не помня нищо. Събудих се в болницата. Погледнах към ръката си, не можах да докосна нито един от петте ми пръста. Погледнах през прозореца и плаках.

Знаеш ли защо плаках?

Не знам какво да ме прегърне майка ми. Родителите ми просто ме биеха, но все пак ги обичам. Винаги съм правил всичко възможно, бях добър в училище, но те все още не ме харесват.

Един ден разлях чашата си, а те ме удариха отново. Изведнъж отново усетих болка в гърдите си. Казах на майка ми, но не й пукаше. След известно време отново трябваше да отида в болницата, никой не дойде да ме види.

Лекарят каза, че майка и татко вероятно ще дойдат на следващия ден, но не го направиха. Чаках и чаках, но никой не дойде. Обичам родителите си така или иначе. Два дни по-късно Иван умира от нараняванията си. В ръката му лекарите намират писмо, което не бе написал ясно.

„Скъпи майка и татко, ужасен съм, защото съм грозен, отвратителен и глупав. Съжалявам, защото не можете да ме обичате.

Никога не съм искал да ви дразня. Всичко, което исках, беше да ви прегърна и да чуя, че някога сте ме обичали. Татко, аз просто исках да играеш с мен, да държиш ръката ми на разходка или да пееш с мен.
Знам, че съм жалък за теб.“

Тогава малкото сърце на Иван спря.

Тази история е била първоначално написана на руски език. Не знам, дали е вярна, но мисля, че това няма значение. Сама по себе си е невероятно важна все пак!

Всички деца имат право да бъдат обичани. Все още злоупотребата с деца се случва всяка секунда, всяка минута, всеки час и всеки ден. Във всички страни, всички градове и всички училища.

Домът на детето трябва да бъде свободен от насилие и безопасно място. Децата се нуждаят от любов, нежност и близост, а понякога прегръдката може да струва много повече, отколкото някога сте могли да си представите.

Моля, споделете тази история с всичките си приятели във Facebook, за да напомни на всички, че никое дете не би трябвало да се чувства зле.

Източник: zajenata.bg

Продължете с четенето

Новини

ООН извади България от списъка на развитите страни

Published

on

България вече не е от групата на най-високо развитите държави в света. Това показва класация на Индекса на човешкото развитие на ООН.

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия.

Така България стана единствената в Европейския съюз (ЕС), която не се намира в групата на най-високо развитите държави в света.

Индексът на човешкото развитие на ООН се проследява от 1990 г.

Чрез него се измерват и характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж, вземат се предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната класация представя ситуацията през 2021 г. България заема 68 място в света и става втора в групата на „високо развити държави“, която е водена от Албания.

България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна – 77, Северна Македония – 78, Китай – 79, Бразилия – 89.

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход – 23 071 долара годишно. На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развитие. Продължителността на живота е 84 години, а средният доход – 66 хил. долара.

Държавите около България имат много по-висок годишен доход на глава от население.

Румъния например вече е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 г. средна продължителност на живота и личен доход 30 027 долара годишно.

Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия – 45 и Унгария – 46.

Продължете с четенето

Новини

Скръбна вест: Отиде си любима на поколения българи актриса

Published

on

След дълго и тежко боледуване на 74 години почина актрисата Добринка Станкова, съобщи Lupa.bg, като се позова на близки до семейството й. Тя бе в трупата на Народния театър и до скоро играеше в няколко спектакъла.

Родена е на 1 декември 1947 г. в София. Първоначално учи руска филология, а след това завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1971 г. в класа на именития актьор проф. Любомир Кабакчиев.

Започва да играе на сцената на Драматичния театър в Сливен (1971-1972), а от 1972 г. в Народния театър „Иван Вазов“.

Участва в различни театрални постановки като „Казаларската царица“ на Иван Вазов, „Когато гръм удари“ и „В полите на Витоша“ на Пейо Яворов, „От ума си тегли“ на Грибоедов, „Хамлет“ на Уилям Шекспир, „Мъртвешки танц“ на Аугуст Стриндберг, „Посещението на един инспектор“ Джон Пристли (ТВ театър).

Запомнящи се са и ролите й в „Милионерът“ на Йордан Йовков, „Бесове“ по Фьодор Достоевски, „Църква за вълци“ на Петър Анастасов, „Майстори“ на Рачо Стоянов, „Призраци в Неапол“ на Едуардо де Филипо, „Лари Томпсън“ на Душко Ковачевич, „Пигмалион“ на Бърнард Шоу, „Шокомания“ на Блазбанд, Майката в „Ах, този джаз!“.

В киното дебютира като Божанка в „Иконостасът“, по романа на Димитър Талев „Железният светилник“. Истинска популярност получава след участието си в двусерийния филм на Въло Радев „Черните ангели“. В него тя е Рачето – красиво, нежно и фино момиче, прегърнало една човеконенавистна идея и заплатило за това с живота си.

После се снима във филмите „Откраднатият влак“, „Трета след слънцето“, „Вятърът на пътешествията“, „Къщи без огради“, „Зарево над Драва“, „Бялата одисея“, „Пантелей“, „Константин Философ“, „Горе на черешата“ и др.

Носител на наградата на САБ за ролята си в „Тази малка земя“. Има множество участия и запомнящи се роли и в киното и в телевизионния театър. Добринка Станкова е съпруга на режисьора Георги Стоянов.
Дълбок поклон пред светлата й памет!

Продължете с четенето

Новини

Голяма верига хранителни магазини стъпва в България, търсят служители за 1450 лeвa бруто

Published

on

Гepмaнcĸaтa вepигa мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи Міх Маrkt oфициaлнo влизa нa бългapcĸия пaзap, cлeд ĸaтo пpeди няĸoлĸo мeceцa ce зaгoвopи зa пoтeнциaлнoтo oтвapянe нa нeйни oбeĸти y нac, информира Money.bg.

Koмпaниятa вeчe тъpcи cлyжитeли, ĸaĸтo e виднo oт пopтaлите зa oбяви зa paбoтa в интернет. Πoзициитe ca зa ĸacиep-пpoдaвaч и пoмoщниĸ-ĸyxня, a зaплaщaнeтo e фиĸcиpaнo нa 1 450 лeвa бpyтo.

Oчaĸвa ce пъpвият мaгaзин нa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния дa бъдe oтĸpит в Coфия, cтaвa яcнo oт cъoбщeниe нa Міх Маrkt. Зaявĸaтa нa ĸoмпaниятa e дa пpoдължи c „oтĸpивaнe нa мaгaзини и в дpyги гpaдoвe нa Бългapия и cъздaвaнe нa мнoгo нoви paбoтни мecтa“.

B Гepмaния cyпepмapĸeтитe пpeдлaгaт пpeдимнo pycĸи xpaнитeлни пpoдyĸти пo пoдoбиe нa пoпyляpния гacтpoнoм „Бepьoзĸa“. Ocвeн pycĸитe cтoĸи, в мaгaзинитe пpиcъcтвaт и xpaнитeлни cтoĸи oт paзлични изтoчнoeвpoпeйcĸи дъpжaви.

Πъpвият мaгaзин нa Міх Маrkt e cъздaдeн пpeз 1997 гoдинa. Днec oбщият бpoй нa cyпepмapĸeтитe e 332. 180 oт тяx ca в Гepмaния, ĸaтo ocтaнaлитe ca пoзициoниpaни в cтpaни ĸaтo Aвcтpия, Бeлгия, Фpaнция, Beлиĸoбpитaния и Hидepлaндия. Oбщият бpoй нa cлyжитeлитe e 2600, a oбopoтът нa ĸoмпaниятa зa 2020 гoдинa – 506 милиoнa eвpo.

B Бългapия гepмaнcĸaтa фиpмa e peгиcтpиpaнa нa 18 янyapи c тъpгoвcĸoтo имe „Mиĸc Mapĸт Бългapия“ OOД и внeceн ĸaпитaл в paзмep нa 100 лeвa. Kaтo yпpaвитeли ca пocoчeни Baлтep Poзeнтpeтep и Aлeĸceй Гpeнц.

Източник: plovdiv24

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Новини12 минути ago

ООН извади България от списъка на развитите страни

България вече не е от групата на най-високо развитите държави в света. Това показва класация на Индекса на човешкото развитие...

Новини19 часа ago

Скръбна вест: Отиде си любима на поколения българи актриса

След дълго и тежко боледуване на 74 години почина актрисата Добринка Станкова, съобщи Lupa.bg, като се позова на близки до семейството й....

Новини23 часа ago

Голяма верига хранителни магазини стъпва в България, търсят служители за 1450 лeвa бруто

Гepмaнcĸaтa вepигa мaгaзини зa xpaнитeлни cтoĸи Міх Маrkt oфициaлнo влизa нa бългapcĸия пaзap, cлeд ĸaтo пpeди няĸoлĸo мeceцa ce зaгoвopи...

Новини23 часа ago

Унгария подписва нов договор с „Газпром“ при много по-изгодни цени и условия…

Докато намалява доставките за едни, руският концерн е щедър към други Унгария съобщи, че е подписала нова сделка с руския...

Новиниедин ден ago

Родители убиват детето си, а след това лекарят открива покъртителна бележка в ръката на момчето

Това е история за малко момче с голямо сърце. И това е история, която всеки трябва да прочете. Историята е...

Новиниедин ден ago

Владимир Путин обяви мобилизация в Русия и заплаши Запада

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението. За да защитим нашата...

Новини2 дни ago

Нагло пияната и дрогирана ученичка Диана, която помете 5 коли, се примоли жално, иска на училище

Софийският районен съд реши 18-годишното момиче, което помете пет коли след употреба на алкохол и наркотици, да бъде освободено от ареста с мярка за неотклонение „парична гаранция в...

Новини2 дни ago

Огромна трагедия с жена на улица “Първи май“, приготвила си дрехи за погребението и се обесила

62-годишна кърджалийка сложи край на живота си около 18:00 часа вчера, пише 24rodopi.com. Самотно живеещата жена приготвила дрехи за погребението...

Новини2 дни ago

Христо Гърбов: Омерзен съм от избори! Политиците са по-големи актьори и от нас актьорите

Христо Гърбов казва, че е загубил надежда за възстановяването на България. Актьорът, който скоро ще отпразнува 65-ия си рожден ден,...

Новини2 дни ago

Ядрени подводници на Русия изплуваха край Аляска

Руската армия изживява най-тежкия си момент от войната, откакто украинските войници предприеха контранастъпление, в резултат на което си върнаха някои...

Новини2 дни ago

Внимание! Банките започват проверки откъде са парите в сметките ви

Медийни публикации и сигнали за пране на пари ще са основание за вземане на мерки Банките в ЕС, включително в...

Новини2 дни ago

Вият сирени! Мълния уби 28-годишен мъж в гаража му в Ямбол! Парамедиците са в шок

Трагичен инцидент уби млад мъж в гараж. „Мъж на 28 години загина след удар от гръмотевица в гараж в ямболското...

Новини2 дни ago

ИЗВЪНРЕДНО! Емили дрогирана на тротинетката, чака я затвор

Емили, станал/а известна с рисковото си каране на тротинетка, е в „Пирогов” с охлузвания след удар в микробус, за който...

Новини2 дни ago

ИЗВЪНРЕДНО! Германия спира да приема украинци

Поради големия брой бежанци от Украйна и лица, търсещи убежище от други страни, дванадесет от 16-те германски провинции в момента...

Новини2 дни ago

Потвърдено: Акцията на ДАНС в „Булгаргаз“ е срещу Киро Петков и Асен Василев! Ще ги арестуват ли!?

Агенти на ДАНС влязоха в Министерството на енергетиката и  Булгаргаз“, съобщи БНР. Само от прокуратурата засега не потвърждават информацията. Най-вероятно...

Новини2 дни ago

Шефът на БНБ разкри: Ето какво ще стане с доходите и левовете ви в банката след преминаването в евро

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите. Това бомбастично изявление направи управителят на Българската народна банка Димитър Радев....

Новини2 дни ago

Кирил Петков готви тежък удар за пушачите, ще го споменават с много лоши думи

Премиерът Кирил Петков подкрепя повишаването на акциза за цигарите, пише „Флагман“.  На последното заседание на Министерския съвет той е коментирал проектопостановление за...

Новини2 дни ago

Много тъжна вест. България се сбогува с големия актьор Досьо Досев

Актьорът Досьо Досев е починал късно снощи. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст, съобщи Lupа.bg,...

Новини3 дни ago

Виц – Враца. Минчо Мърдътъ са носи мрътъв пиян из центъро

Враца. Местният прогресивен младеж Минчо Мърдътъ са носи мрътъв пиян из центъро като народна песен и дръжи поне 3,8 промила...

Без категория3 дни ago

Проф. Ангелов проговори какви ще са заплатите в България, ако ГЕРБ управлява пак

1400 евро средна брутна работна заплата за страната в края на четиригодишния мандат, ако ГЕРБ управляват. Това е един от...

Реклама

Trending

Copyright © 2022